Ερωτήματα και υποψίες για νέου τύπου διαπλοκή προκαλεί, προκαλεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, η απόκτηση από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική (συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα). Η συναλλαγή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, συνοδεύεται από καταγγελίες τραπεζικών στελεχών περί άσκησης πιέσεων από κυβερνητικά στελέχη, ενώ η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς σε λιγότερο από δέκα ημέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του πλειστηριασμού για την περιουσία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η χθεσινή αγοραπωλησία δρομολογεί ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ, επηρεάζοντας κατ’ αρχάς την τύχη των εταιρειών Πήγασος, ΔΟΛ, Mega και των εκατοντάδων εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο, που εξέδωσαν η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος, η πρώτη προέβη στην πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της δεύτερης, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Πήγασος Εκδοτική διατηρεί το 13,09% της Τηλέτυπος. Το τίμημα που κατέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πηγές σε 5 εκατ. ευρώ. Πηγές από την πλευρά Μπόμπολα υποστηρίζουν ότι το 75% των εσόδων από τη συναλλαγή θα δοθεί στις τράπεζες για αποπληρωμή έστω και ενός μικρού μέρους των οφειλών της Πήγασος και δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στις 31/12/2016 σε 153,41 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αναχρηματοδοτήθηκε την τελευταία διετία. Πηγές κοντά στους κ. Μπόμπολα και Σαββίδη υποστηρίζουν ότι το ποσοστό που εξαγόρασε ο δεύτερος δεν ήταν ενεχυριασμένο, κάτι, πάντως, που από τις τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται πλήρως. Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στην εφημερίδα υποστηρίζουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι τράπεζες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων και δέχθηκαν έντονη πίεση από κυβερνητικούς παράγοντες για να συναινέσουν στην αγοραπωλησία.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών με τις τράπεζες εκτιμούν ότι απομακρύνεται το σενάριο εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Πήγασου από τον Ιβάν Σαββίδη με «γενναία» διαγραφή δανείων, σενάριο που εξαρχής είχαν απορρίψει οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να εφαρμοσθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΔΟΛ, η εταιρεία Πήγασος δηλαδή να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία

Ο Ιβάν Σαββίδης, εξάλλου, φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά ή πρόκειται να το πράξει στο πλαίσιο του πλειστηριασμού που θα διεξαχθεί για την περιουσία του ΔΟΛ. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 31 Μαΐου και μέχρι στιγμής φέρεται να υπάρχουν πάνω από 12 ενδιαφερόμενοι. Στην προς εκπλειστηριασμό περιουσία περιλαμβάνεται σημειωτέον και η συμμετοχή του ΔΟΛ στο Mega που ανέρχεται σε 22,11%.