Μια εφαρμογή γνωριμιών που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με αστρολογική συμβατότητα εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ενημερωμένες στον τομέα, ενώ οι άνδρες απλώς γνωρίζουν το ζώδιό τους. Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον μελών της γενιάς Ζ για την αστρολογία, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον θα είναι επιτυχημένη η χρήση της στον τομέα των γνωριμιών.

Νέα εμφάνιση στον ανταγωνιστικό κόσμο των εφαρμογών γνωριμιών πραγματοποιεί η Ilios, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ανθρώπους επιλέγοντας τους υποψηφίους ανάλογα με το ζώδιό τους. «Επιλέξαμε διακριτική παρουσίαση του προϊόντος μας γιατί προσπαθούμε διαρκώς να βελτιωνόμαστε», λέει ο 47χρονος (Κριός) Γκρασιάν Μαριατασάν, ο οποίος δημιούργησε την εφαρμογή με τον 46χρονο αδελφό του (Λέων) Μάριον.

Στα εγκαίνια της εφαρμογής σε δημοφιλές μπαρ κοντά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, τα αγόρια γνώριζαν το ζώδιό τους, αλλά τίποτα παραπάνω για την αστρολογία ή τη δύναμη των πλανητών. Τα κορίτσια, αντιθέτως, ήταν καλύτερα ενημερωμένα, με δύο από αυτές να επιμένουν για τους κινδύνους δημιουργίας ρομαντικής σχέσης με άνδρες Σκορπιούς. «Οι Σκορπίνες, όμως, είναι καταπληκτικές!» σχολιάζει η 21χρονη Φέιθ Μπαρζίλα (Σκορπιός). «Είναι σαν το χρηματιστήριο. Προβλέπεις τι θα συμβεί παρατηρώντας τις τάσεις και τα στατιστικά στοιχεία», επισημαίνει η 23χρονη Λέξι Μπρουκς (Κριός).

Η ιδέα για την Ilios

Η ιδέα για την εφαρμογή Ilios ήρθε στον Γκρασιάν το 2018, ενώ συνέτρωγε με συνάδελφό του προγραμματιστή, ο οποίος εξέφραζε παράπονα για την επιδερμική φύση των εφαρμογών γνωριμιών, λέγοντας ότι δεν είχε χρόνο να αναζητήσει ταίρι στο Διαδίκτυο. Ο Γκρασιάν άρχισε να σκέφτεται τρόπους διαλογής μεταξύ των προφίλ χρηστών τέτοιων εφαρμογών, για να θυμηθεί τη γιαγιά του στη Σρι Λάνκα και την αξία που αυτή απέδιδε στα ζώδια και στην αστρολογία.

Η Ilios χρηματοδοτείται κυρίως από την επενδυτική εταιρεία του Μάριον, αλλά και από τα προσωπικά κεφάλαια των δύο αδελφών, αν και ο Μάριον υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης από σημαντικούς επενδυτές. Παρά το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον μελών της γενιάς Ζ –οι γεννημένοι τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα– για την αστρολογία, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αξία της στον χώρο των ρομαντικών γνωριμιών. Εξέφρασαν έτσι ανησυχία για την ευκολία με την οποία οι χρήστες θα απορρίπτουν πιθανούς συντρόφους βάσει των αστρολογικών τους χαρακτηριστικών.

Η ομάδα των δημιουργών της εφαρμογής εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να εισχωρήσει πολύ βαθιά στον τομέα της αστρολογίας, αφήνοντας εκτός τις σύνθετες έννοιες της συναστρίας και των «πλανητικών οίκων» στην επιλογή συντρόφου μέσω της Ilios. «Δεν θέλουμε να πάμε πολύ βαθιά. Για όσους το επιθυμούν, υπάρχουν αναλυτικές αστρολογικές ιστοσελίδες. Στόχος μας είναι να αποκτήσει κάποιος μια αρχική εικόνα και να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες της εφαρμογής για νέες γνωριμίες», τονίζει ο Μάριον.