Σε απόλυτη κυρίαρχη στην τουριστική αγορά της Μαγνησίας, που μάλιστα διαμορφώνει τάση και νέο προφίλ τουριστών, αναδεικνύεται η Airbnb, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για το 2019 το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση για το πρόγραμμα δράσης της νέας χρονιάς.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στον Δήμο Βόλο από τα 450 ακίνητα και 1.800 κλίνες Airbnb, που διατέθηκαν προς ενοικίαση τον Αύγουστο του 2018, αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2019 σε 641 ακίνητα και διπλάσιο σχεδόν αριθμό κλινών ήτοι 3.269. 

Αύξηση ακινήτων και κλινών μέσω Airbnb καταγράφεται και στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου όπου διατίθενται 2.992 κλίνες (έναντι 1.426 το 2018) αλλά και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου με 3.615 κλίνες (έναντι 1.900 το 2018). 

Συνολικά μέσω Airbnb οι διαθέσιμες κλίνες για τον Αύγουστο του 2019 ανήλθαν σε 9.877 όταν οι αντίστοιχες κλίνες των ξενοδοχείων και στους τρεις προορισμούς Βόλο, Ζαγορά - Μούρεσι και Νότιο Πήλιο για την ίδια περίοδο ήταν 8.940 και των ενοικιαζομένων δωματίων 5.535.

Στον Δήμο Βόλου υπάρχουν 641 ενεργά σπίτια στον Δήμο Βόλου με μέσο όρο 5,1 επισκέπτες τα οποία μάλιστα οι χρήστες αξιολογούν με βαθμό 4,67 με άριστα το 5 για την τιμή, την καθαριότητα, την περιοχή. Στην ίδια έρευνα μάλιστα καταγράφεται σταθερή αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο.

Στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου υπάρχουν 525 ενεργά σπίτια στην πλατφόρμα της Airbnb με μέσο όρο επισκεπτών 5,7 άτομα και βαθμό 4,76 με άριστα το 5.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων καταγράφεται στο Νότιο Πήλιο με 709 ενεργά σπίτια και μέσο όρο επισκεπτών 5,1 άτομα και αξιολόγηση 4,3 με άριστα το 5.

Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν ξενοδόχοι

Η έρευνα, στην οποία αποτυπώνεται για πρώτη φορά επισήμως το τουριστικό έδαφος που κερδίζει η Airbnb, στάθηκε αφορμή για νέες αντιδράσεις από ξενοδόχους του νομού που μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όπως κατήγγειλαν, οι ξενοδόχοι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τη στιγμή που ίδιοι φορολογούνται με συντελεστή 28% ενώ όσα από τα σπίτια ενοικιάζονται νόμιμα με μόλις 15% χωρίς επιπλέον να πληρώνουν ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, άδειες πυρασφάλειας, τηλεοπτικά δικαιώματα, συγγενικά δικαιώματα, άδειες εστιατορίου.

«Επικρατεί ένα χάος στην τουριστική αγορά το οποίο στέρησε από τις τσέπες των ξενοδόχων 500 εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ζαφείρης προσθέτοντας επιπλέον τον κίνδυνο δυσφήμησης ολόκληρου του τουρισμού σε περίπτωση ατυχήματος. «Αν γίνει κάποιο ατύχημα δεν υπάρχει στην Airbnb ασφάλεια αστικής ευθύνης και ο τουρίστας που θα διαμαρτυρηθεί θα μιλήσει για τον Βόλο, το Πήλιο κι όχι για τον ιδιοκτήτη του καταλύματος», επεσήμανε.

Ελένη Χάνου Ταχυδρόμος