Το ένα τέταρτο της αξίας τους έχασαν την Παρασκευή οι μετοχές της Thomas Cook, με τα ομόλογα του ομίλου να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Citi σε 'sell' και τη μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή σε μηδέν, ύστερα από την τελευταία προειδοποίηση κερδών της εταιρίας.

Η μετοχή της αρχαιότερης εταιρίας ταξιδίων στον κόσμο, που έχει δεχθεί πλήγμα από τη μείωση της ζήτησης για πακέτα διακοπών και τα υψηλά επίπεδα χρέους, διαμορφώθηκε νωρίτερα στις 12,1 πένες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 και αναμενόταν να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Νοέμβριο του 2011.

Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν ήδη τους παράγοντες του Ελληνικού Τουρισμού καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία μεταφέρει στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων κατευθύνονται στις Σποράδες μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου.

Χθες, η εταιρία προχώρησε στην τρίτη προειδοποίηση για τα κέρδη της μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, λέγοντας ότι οι εκπτώσεις και το υψηλότερο κόστος καυσίμων και καταλυμάτων θα την επηρεάσουν αρνητικά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η μετοχή της υποχώρησε νωρίτερα έως και 38%, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 78,6 εκατ. λίρες από την αξία της εταιρίας και η κεφαλαιοποίησή της να διαμορφωθεί γύρω στα 223,75 εκατ. λίρες. Τα ομόλογα του ομίλου λήξης 2022 υποχώρησαν νωρίτερα κατά 7 σεντς, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό τους και κάτω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας. Το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) αυξήθηκε στο 51% από το 48% χθες.

Λ.Ε. thesaliaeconomy.gr