Νέο δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας µέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home - FTTH) ανέπτυξε πιλοτικά ο Οµιλος ΟΤΕ στον ∆ήµο Αθηναίων. Παρέχοντας ταχύτητες Internet έως 1 Gbps, ο Οµιλος ΟΤΕ ανοίγει τον δρόµο για την Κοινωνία του Gigabit η οποία θα φτάσει και στη Θεσσαλία. 

Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια των καταναλωτών, σε επιλεγµένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι, περίπου 50 νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολαµβάνουν  σήµερα σύνδεση COSMOTE FTTH συµµετρικής ταχύτητας έως 1 Gbps (1 Gbpsdownload & 1 Gbpsupload), εντελώς δωρεάν. 

Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Οµίλου ΟΤΕ, Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε: «Είµαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Θέλουµε οι πελάτες COSMOTE να απολαµβάνουν πρώτοι τα πλεονεκτήµατα που προσφέρουν οι νέες υποδοµές. Στόχος του πιλοτικού έργου είναι να δοκιµάσουµε την αρχιτεκτονική FTTH σε live δίκτυο σταθερής, ώστε να ορίσουµε τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές, να ακούσουµε καλύτερα τον πελάτη µας, ιδιώτη ή επιχείρηση, και να χαρτογραφήσουµε αποτελεσµατικότερα τις ανάγκες του. Ανοίγουµε τον δρόµο για να είµαστε έτοιµοι να ανταποκριθούµε στις µελλοντικές ανάγκες των πελατών µας για υπηρεσίες FTTH». 

Το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο και αναπόσπαστο µέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Οµίλου ΟΤΕ. Για τον λόγο αυτό ο Οµιλος έχει εντείνει το κατασκευαστικό του πλάνο φέρνοντας τις οπτικές ίνες στις γειτονιές, για τη διάθεση πολύ υψηλών ταχυτήτων σταθερού Internet µε VDSL και VDSL Vectoring. 

Ο Οµιλος ΟΤΕ είναι ο µεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδοµές στην Ελλάδα, αφού µόνο την περασµένη εξαετία οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχει ήδη εξαγγείλει για την επόµενη τετραετία (2017-2020) επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να προσφέρει στους καταναλωτές ακόµα υψηλότερες ταχύτητες και µεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.