Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 30% εμφανίζει, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, η θεσσαλική Cosmos Aluminium, λόγω και της σημαντικής ανόδου των διεθνών τιμών αλουμινίου. Κατά τη χρήση του 2020, η Λαρισινή βιομηχανία διέλασης αλουμινίου εμφάνισε νέο ρεκόρ καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. και 4,8 εκατ. ευρώ το 2019 και το 2018 αντίστοιχα, έχοντας ευνοηθεί από τη χρήση αφορολόγητου αποθεματικού, όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Το 2020 τα μεικτά κέρδη ανήλθαν στα 14,5 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ λόγω της μείωσης της φορολογίας νομικών προσώπων στο 22% από 24%, τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης υπολογίζεται ότι θα είναι βελτιωμένα κατά 220 χιλ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εκτιμάται ότι θα εμφανίσει και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος το 2020 παρέμεινε σταθερός στα 113 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2019.

Το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας αυξήθηκε κατά 12% σε 74,6 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 30,3 εκατ. ευρώ (+19,2%). Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μισθώσεων) έχει αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. ευρώ σε 15,2 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να αποδίδεται στις επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό.

Η βιομηχανία υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ που αποσκοπεί στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της με την προσθήκη μίας νέας γραμμής παραγωγής και περιλαμβάνει τη δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένου κέντρου αποθήκευσης και διανομής. Για τη νέα επένδυση, που θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2023, η Cosmos Aluminium πρόκειται να λάβει νέο ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ προ ημερών το έργο της επέκτασης της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας διέλασης αλουμινίου, με συνολικό επιλέξιμο κόστος περίπου 3 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο.

«Η επένδυση αυτή εκτός του ότι θεμελιώνει τη θέση της εταιρείας μας ως μιας από τις πιο δυναμικές και αναγνωρίσιμες βιομηχανικές μονάδες αλουμινίου πανευρωπαϊκά, αποτελεί και μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σημειώνεται στην οικονομική έκθεση για το 2020. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, με τη Γερμανία να αποτελεί βασικό εξαγωγικό προορισμό της, η ελληνική αγορά αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει, κατά τη φετινή χρονιά, υπερκορεσμένη, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει βελτίωση από το 2022. Ευρύτερα, τα μεγέθη των παικτών του συγκεκριμένου κλάδου ευνοούνται από την ισχυρή άνοδο των τιμών αλουμινίου, που εμφάνισαν, στα μέσα Αυγούστου, ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Η τιμή δηλαδή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου άγγιξε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου τις 2.615 δολάρια ανά τόνο, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της τιμής είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της ζήτησης για αλουμίνιο, που διαθέτει ευρεία εφαρμογή στις κατασκευές, στις αερομεταφορές και στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)