Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς των δανείων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς προς την Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων της οικογενείας Νίκου Μάνεση, φέρεται να βρίσκεται το επενδυτικό κεφάλαιο HIG, που έχει ήδη εξαγοράσει τα δάνεια της Eurobank. Η ενδεχόμενη συμφωνία θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη σωτηρία της επιχείρησης και της μονάδας του Βόλου.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η HIG καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην εκκίνηση του αγώνα για την ανάπτυξη εμπορευματικών πάρκων στην περιοχή όπου βρίσκεται το κλειστό εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος..

Στον ίδιο αγώνα, ως γνωστόν, συμμετέχουν και η Goldair που επιδιώκει κάτι ανάλογο στο λιμάνι της Ελευσίνας, αλλά και η Εθνική Τράπεζα, με το οικόπεδο της γειτνιάζουσας Χαλυβουργικής Α.Ε., την οποία έθεσε σε ειδική διαχείριση.

Αλλά αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι εάν η HIG, εκτός από το οικόπεδο της Χαλυβουργίας Ελλάδος Α.Ε. θα λάβει κι άλλα ανταλλάγματα από τον όμιλο ή τι ποσοστό απαιτήσεων θα διατηρήσει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, ο οποίος πλέον θα αφορά στην HIG και την Alpha Bank, ενώ η τελευταία ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος πιστωτής.

Εφόσον πάντως το deal ολοκληρωθεί, θα μειωθεί δραστικά, εκτιμάται έως και κατά 40%, ο δανεισμός στον ισολογισμό της Χαλυβουργίας Ελλάδος Α.Ε., που πλέον λειτουργεί μόνο την μονάδα στον Βόλο. Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών της το 2019 προσέγγισε τα €200 εκατ. και είχε και, οριακή λειτουργική, κερδοφορία.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr