Την ΑΓΕΤ των επόμενων δεκαετιών και τα «πράσινα» επενδυτικά προγράμματα του ομίλου περιγράφει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο CEO του ομίλου Δημήτρης Χανής.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το 2019 η ΑΓΕΤ Ηρακλής παρουσίασε για πρώτη φορά κερδοφορία μετά 10 έτη, τα θετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν το 2020, με την εταιρεία να υπερδιπλασιάζει τα κέρδη προ φόρων, που διαμορφώθηκαν στα 16,8 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος άντεξε στην πανδημία και ανακάμπτει με «μαγιά» την οικοδομή που άρχισε να ξανασηκώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Τα μηνύματα για το μέλλον της εσωτερικής αγοράς είναι αισιόδοξα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού αναμένονται και τα μεγάλα έργα την επόμενη δεκαετία.
Στη διεθνή αγορά τα πράγματα δυσχεραίνουν λόγω του ανταγωνισμού από χώρες που δεν ακολουθούν πολιτικές μείωσης των ρύπων και ο κλάδος αναμένει τα μέτρα της Ε.Ε. για την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές. Το υψηλό κόστος ρεύματος καθιστά ακόμη πιο δυσχερή τη θέση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας και αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για την ελληνική βιομηχανία γενικότερα, αλλά και για την ελληνική οικονομία αφού, όπως τονίζει ο ίδιος, «Η βιομηχανία είναι η καρδιά της οικονομίας».
Η αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αποτελεί για εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής μας, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Χανής. Πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας αστικά και εμποροβιομηχανικά υπολείμματα αποβλήτων και παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου και petcoke) στα εργοστάσια τσιμέντου και ορθολογική διαχείριση και εκτροπή από την ταφή υλικών που δύνανται να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Κλαδιά που προέκυψαν ως καύσιμη ύλη από την πυρκαγιά στο Μάτι, όπως και αυτά που έριξε κάτω η «Μήδεια», αλλά και κλαδιά από το κλάδεμα των δήμων χρησιμοποιούνται ως δευτερογενές καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, τη στιγμή που θα οδηγούνταν πιθανότατα προς ταφή.
Το 2021 στοχεύουμε σε υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιομάζα και εναλλακτικά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα κατά 40%. Επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ σε δύο παραδείγματα που υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας στη μείωση των εκπομπών CO2. Υλοποιήσαμε και θέσαμε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021 μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην παραγωγή τσιμέντου στο εργοστάσιο Μηλακίου στην Εύβοια. Σε ετήσια βάση 75.000 τόνοι κλαδεμάτων και άλλης βιομάζας χρησιμοποιούνται πλέον ως εναλλακτικά καύσιμα –υποκαθιστώντας ορυκτά– μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 του εργοστασίου κατά 70.000 τόνους κάθε χρόνο.
Στο εργοστάσιο του Βόλου ολοκληρώσαμε το περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων 2017-2020, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, και ήδη το διάστημα 2017-2019 πετύχαμε μείωση των εκπομπών CO2 από το ανά τόνο παραγόμενο τσιμέντο κατά 8,8%.
thessaliaeconomy.gr