Η κατηγορία των αρτοποιημάτων και των ζαχαρωδών αποτελεί το μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων σε όρους προστιθέμενης αξίας και εσόδων σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Bank. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο τζίρο ενώ ο κλάδος των ποτών καταλαμβάνει την κορυφή σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό.
Η κατηγορία των αρτοποιημάτων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια και κέικ, παρότι αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο, μόλις 12 εταιρείες απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 28% της αξίας της παραγωγής και το 24% των πωλήσεων.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, των τυριών και του παγωτού είναι μικρές καθώς απασχολούν μέχρι και 19 εργαζόμενους με τις μεγάλες εταιρείες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1%, στις οποίες ωστόσο, αναλογεί το 47% των εσόδων καθώς και το 54% της παραγωγικής αξίας. Το 2018 ο αριθμός των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου ανερχόταν σε 810 από 863 το 2009 ενώ ακόμη δεν έχει ανακάμψει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.
Aλκοολούχα και αναψυκτικά
Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και των αναψυκτικών δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα , χάνοντας περίπου το 54% της προστιθέμενης αξίας του και το 14% του προσωπικού του τη δεκαετία 2008- 2018. Σε αυτό το διάστημα, ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1/3 αγγίζοντας τις 1.150 το 2018, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι μικρές εταιρείες, απασχολώντας μέχρι και 19 εργαζόμενους.
Τα οινοποιεία αντιπροσωπεύουν το 53% των επιχειρήσεων του κλάδου ενώ οι εταιρείες μεταλλικού και εμφιαλωμένου νερού κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας της τάξεως του 42% καθώς και σε αριθμό εργαζομένων (38%). Να σημειωθεί ότι η μπύρα καταλαμβάνει το ¼ της προστιθέμενης αξίας του συγκεκριμένου κλάδου.
Ματίνα Χαρκοφτάκη