Τη δέσμευση της κυβέρνησης, και όλων των κομμάτων, σε ένα εθνικό στόχο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από 8,6% σε 12% του ΑΕΠ ως το 2020, και 15% μεσοπρόθεσμα, ζητά ο ΣΕΒ μαζί με τέσσερις περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους στους οποίους από την Θεσσαλία συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΒΘΚΕ.

Στην πράξη ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να αντιστρέψει την αποβιομηχάνιση, να εγκαταλείψει τον αρνητισμό απέναντι στην επιχειρηματικότητα και να υιοθετήσει επιτέλους και η Ελλάδα μια εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, που ακόμη και μέσα στην κρίση συνεισέφερε στην οικονομία, παρέχοντας άμεση και έμμεση απασχόληση σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με τη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ. Η βιομηχανία συμμετέχει με ποσοστό κάτω του 10%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%, και όταν η Κομισιόν έχει βάλει σαν στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 20%.

Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι από τις ελάχιστες χώρες που εξακολουθούν να μην έχουν θέσει εθνικό στόχο για το 2020 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής «για την Αναγέννηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά η υιοθέτηση και στήριξη του στόχου να γίνει με ευρεία συναίνεση των κομμάτων, στο πλαίσιο μακροχρόνιας στρατηγικής, με πολιτικές που θα εξειδικεύουν και θα στηρίζουν την πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών.

Το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης είναι ότι δίχως αύξηση της εξωστρεφούς παραγωγής μέσω διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επομένως δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία, άρα η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει της κρίσης.

Στην πράξη ο βιομηχανικός κόσμος ζητά από τον πολιτικό κόσμο να δεσμευτεί σε εθνική στρατηγική για την ελληνική βιομηχανία, που θα την μετατρέψει σε προμηθευτή ενδιάμεσων και τελικών αγαθών, θα τη βοηθήσει να ενσωματώσει ταχύτερα την καινοτομία, θα μειώσει τα εμπόδια ώστε να επιταχυνθούν νέες παραγωγικές επενδύσεις, και παράλληλα θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον (61η θέση διεθνώς σήμερα στο Doing Business).

Αλλά όπως λένε πηγές του χώρου, τους τελευταίους, ωστόσο, μήνες καταγράφεται σαφής στροφή του ΣΕΒ στην ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τη βιομηχανία, γεγονός που οδήγησε και στη σημερινή κοινή ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύνδεσμοι βιομηχανιών Αττικής-Πειραιά, Θεσσαλίας- Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) Πελοποννήσου με μοναδική εξαίρεση το Σύνδεσμο Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με πηγές του χώρου, ο ΣΒΒΕ κινείται πάντα λίγο πιο ανεξάρτητα, και διεκδικεί πιο αυτόνομο ρόλο από τον ΣΕΒ.

Τέλος απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι το κείμενο συνυπογράφει και η «Ελληνική Παραγωγή», δηλαδή ο φορέας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο με στόχο την ενίσχυση της φωνής της βιομηχανίας. Τότε, το σκεπτικό των ιδρυτών της «Ελληνικής Παραγωγής» ήταν ότι ο ΣΕΒ λόγω του πολυσυλλεκτικού του πλέον ρόλου, δεν δίνει το βάρος που θα έπρεπε στη βιομηχανία.