Στην αγορά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να μπει η ΑΓΕΤ-Lafarge σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Στο φύλλο της εφημερίδας του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου και σε ρεπορτάζ του Αρη Χατζηγεωργίου με τίτλο «Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα «φωτιά»» αναφέρεται ότι «από τους καιρούς της συνεργασίας στην εποχή της διαμάχης έχουν περάσει οι πολύ μεγάλοι εργολάβοι και οι βιομηχανίες τσιμέντου, με μήλον της έριδος τα σκουπίδια που παράγονται στην Ελλάδα και το ποιος θα αναλάβει να τα κάψει.
Μετά τον Βόλο, όπου η ΑΓΕΤ- Lafarge ξεκίνησε εδώ και χρόνια να καίει επεξεργασμένα, υποτίθεται, απορρίμματα, προκαλώντας αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, η ίδια εταιρία ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει το ίδιο στο Αλιβέρι της Εύβοιας»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ με την υιοθέτηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων η Ελλάδα έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση του υπολείμματος των απορριμμάτων το 2030, πέντε χρόνια πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, προβάλλοντας ως λύση για την επίτευξη αυτού του στόχου την καύση των απορριμμάτων. Ωστόσο επειδή από πλευράς της κυβέρνησης εκφράζονται απόψεις ότι δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε καυστήρες, κατά συνέπεια στο έργο αυτό πρέπει να συνδράμουν οι τσιμεντοβιομηχανίες οι οποίες αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ενέργειας.
«Εάν αναλάβουν να καίνε εκείνοι τα καύσιμα από τα σκουπίδια (RDF) όχι μόνον θα γλιτώσουν το κόστος του ρεύματος αλλά θα πληρώνονται κι από πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΓΕΤ προτείνει τιμή άνω των 50 ευρώ ανά τόνο για να καίει στο Αλιβέρι και μάλιστα όχι RDF αλλά ανεπεξέργαστο υπόλειμμα.
Μια τέτοια τιμή θεωρείται όχι απλώς υψηλή αλλά και ασύμφορη καθώς οι δήμοι, εάν συνεχίσουν να τα θάβουν, θα πληρώνουν «περιβαλλοντικό τέλος» 35 ευρώ/τόνο ενώ θα γλιτώνουν και τη μεταφορά» αναφέρει το ρεπορτάζ προσδιορίζοντας το εκτιμώμενο κέρδος από αυτή τη διαδικασία σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις τσιμεντοβιομηχανίες.
magensianews.gr