Η αύξηση των εξαγωγών, που πλέον αποτελούν το 42% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, ήταν ο κινητήριος μοχλός για την ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών της Μέλισσα Κίκιζας το 2023, τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ομίλου, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν πέρυσι με τις συνθήκες στην αγορά και τις μεταβολές των τιμών των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τις ενοποιημένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Μέλισσα Κίκιζας, το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 136,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το 2022 σχεδόν κατά 10%, λόγω κυρίως της αύξησης των εξαγωγών, αλλά και λόγω της αύξησης στην τιμή του ελαιολάδου, έναν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μέσω της Terra Creta. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 5,33 εκατ. ευρώ, έναντι 4,64 εκατ. ευρώ το 2022, εμφανίζοντας αύξηση κατά 15%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σχεδόν διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 6,16 εκατ. ευρώ, έναντι 3,32 εκατ. ευρώ το 2022.Και το 2023, όπως επισημαίνει η διοίκηση της Μέλισσα Κίκιζας, το ποσοστό του περιθωρίου καθαρού κέρδους της εταιρείας παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα όπως και το 2022 (μόλις 3,7%), λόγω της συνεχούς συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στην ελληνική αγορά, προερχόμενη από την απόφαση της εταιρείας να απορροφήσει τις πιέσεις, και η όποια αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται από την συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της Μέλισσα Κίκιζας επετεύχθη παρά τον υπερδιπλασιασμό των χρηματοοικονομικών εξόδων (από τα 1,30 εκατ. ευρώ στα 2,85 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που επισκίασε την μείωση του δανεισμού του ομίλου. Σημαντικά αυξημένα ήταν επίσης τα έξοδα προβολής και διαφήμισης του ομίλου, που άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 2.56 εκατ. ευρώ το 2023), λόγω κυρίως της αύξησης των δαπανών διαφήμισης με την ενεργοποίηση του νέου επικοινωνιακού πλάνου της Μέλισσα, ενώ το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων - αναλώσεις υλών και υλικών του ομίλου αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Παράλληλα, η Μέλισσα Κίκιζας συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στην Λάρισα και στα Χανιά, δαπανώντας εντός του 2023 πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ.

Αισιοδοξία εντός και εκτός Ελλάδας

Για το 2024, η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και σκοπεύει να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων, εκτιμώντας πως το λανσάρισμα των προϊόντων ελαιολάδου Terra Creta στην εγχώρια αγορά και η συνεχιζόμενη υποστήριξη των προϊόντων Μέλισσα με νέα προϊόντα και πλάνα επικοινωνίας θα ενισχύσουν την πορεία του στην ελληνική αγορά, ενώ η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη των εξαγωγών, τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες αγορές, θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές.

Σπύρος Πιστικός Foodreporter