Το υψηλό αντίτιμο εισφορών που εισπράττει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου συνεδρίασε χθες στη Λάρισα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Επικριτικός για τη στάση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς, ο οποίος σημείωσε πως «η ποιότητα των χρεώσεων δεν είναι αντίστοιχη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες», ενώ πρότεινε διάλογο για να επιλυθούν τα προβλήματα.
Οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας ανήκαν στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) και όταν η τελευταία εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργήθηκε η εταιρεία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. (65% όμιλος Πειραιώς και 35% ελληνικό δημόσιο), στην οποία πέρασε και η διαχείριση των περιοχών αυτών. Με το άνοιγμα της αγοράς δημιουργήθηκαν και άλλοι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων από φορείς της αυτοδιοίκησης ή ιδιώτες.
Σε κάθε βιομηχανική περιοχή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υπάρχει ένας διαχειριστής, στον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για την κατανάλωση νερού και τη χρήση του αποχετευτικού δικτύου. Παράλληλα, για κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες σε ορισμένες βιομηχανικές περιοχές οι επιχειρήσεις χρεώνονται διπλά, καταβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη και στο δήμο, στον οποίο ανήκουν. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός παραλογισμός.
«Συνδικάτο παράνομου πλουτισμού»
Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι πληρώνουν για πράσινο ακόμα κι αν δεν υπάρχει πράσινο, και για φύλαξη ακόμη κι αν δεν υπάρχει φύλαξη. Ακόμη και για να πάνε κατασκήνωση τα παιδιά των εργαζομένων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προβλέπονται χρεώσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παράλογων χρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν είναι και το ακόλουθο, όπως το κατήγγειλαν πρόσφατα μιλώντας στην εφημερίδα "Μακεδονία": ενόψει της επίσκεψης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στη ΒΙΠΕ Πάτρας έγιναν εργασίες καθαρισμού της περιοχής με κόστος 15.000 ευρώ για ένα συνεργείο πέντε ατόμων, που εργάστηκε δύο μέρες, δηλαδή 1.500 ευρώ μεροκάματο κατ’ άτομο! Αλλά όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου.
«Το πιο εξωφρενικό από όλα είναι ότι αφού πληρώσουμε για όλες τις κοινόχρηστες υπηρεσίες, για τις οποίες η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μας χρεώνει υπέρογκα, αφού πληρώσουμε για τις δαπάνες προσωπικού, η διαχειρίστρια εταιρεία μάς χρεώνει και με επιπλέον 20% επί αυτού του λογαριασμού ως αμοιβή διαχειριστή και με άλλο ένα 10% για το αποθεματικό. Αυτό και μόνο μας κάνει κατά 30% ακριβότερους σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, που βρίσκονται εκτός ΒΙΠΕ και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εξασφαλίζει εγγυημένη κερδοφορία για τον εαυτό της» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.) Πέτρος Μαντάς».
Ο Σύνδεσμος έχει μέλη 19 επιχειρηματικούς συνδέσμους που εκπροσωπούν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις. «Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα 2/3 των βιομηχανικών περιοχών είναι χωροθετημένα πάνω από τη Θεσσαλία» αναφέρει ο κ. Μαντάς.
«Πρόκειται για συνδικάτο παράνομου πλουτισμού» λέει χωρίς περιστροφές για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ο Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επίπλων «Δρομέας», που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙΠΕ Σερρών. Χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το ποσοστό 20% που επιβάλλεται επί των κοινοχρήστων και σχεδιάζει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν εταιρείες και για να μη λιγοστέψουν τα έσοδά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, έκαναν υπερχρεώσεις στους υπόλοιπους, που μπορούσαν να χρεώσουν» προσθέτει.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr