Επιδότηση της ενέργειας από ΑΠΕ με 15 ευρώ/MWh και μείωση των ρυθμιστικών τελών σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Στόχος του θεσσαλού υπουργού Κ. Σκρέκα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση της βιομηχανίας, χωρίς όμως αυτή να μετακυλισθεί στη ΔΕΗ.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει ήδη τις προτάσεις στην Κομισιόν, που πρόσφατα ενέκρινε την ισπανική πρόταση για παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω ενός φορέα. Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτά γιατί δεν ακολουθείται το ισπανικό μοντέλο, με ποιο κριτήριο προσδιορίστηκε το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MW, αλλά και ποια θα είναι η ποσότητα ενέργειας που θα διατίθεται μέσω των διμερών συμβολαίων. Το υπ. Ενέργειας αισιοδοξεί ότι τελικά θα εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν, ενώ οι αποφάσεις για τις μειώσεις των ρυθμιστικών χρεώσεων έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το σχέδιο που το ΥΠΕΝ προκοινοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τα πράσινα PPAs στηρίζεται στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στην παράλληλη ενίσχυση της βιομηχανίας, που θα κάνει χρήση των διμερών συμβολαίων μέσω μιας έκπτωσης 15 ευρώ/MWh, ποσό που προτείνεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μέτρο αξιολογήθηκε από την Κομισιόν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια, και έκρινε ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Στην αλληλογραφία της με το ΥΠΕΝ, η πλευρά της Κομισιόν πέραν του κύριου ερωτήματος γιατί δεν επαρκεί για την ελληνική αγορά το εγκεκριμένο ισπανικό μοντέλο, θέτει και μια σειρά άλλα, όπως με ποιο κριτήριο προσδιορίστηκε το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MW, ποια θα είναι η ποσότητα ενέργειας που θα διατίθεται μέσω των διμερών συμβολαίων κ.λπ. Η πλευρά του υπουργείου εμφανίζεται αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, αν και εκτιμά πως υπάρχει βαθμός δυσκολίας. Αντιθέτως, διαδικαστικού τύπου θεωρούνται περισσότερο οι αποφάσεις για τις μειώσεις των ρυθμιστικών χρεώσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ήδη.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή)