Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της για την Μέλισσα - Κίκιζας η παραγωγική της μονάδα της οποίας εδρεύει στη Λάρισα. Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ενισχύθηκαν τόσο από τις εξαγωγές όσο και την ενσωμάτωση της νέας δραστηριότητας ελαιόλαδου μετά την απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας Terra Creta.

Οι εξαγωγές το 2022, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αυξήθηκαν κατά 77%, με αποτέλεσμα το 35% στα ταμεία της Κίκιζας προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 60% και ανήλθε στα 124,6 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση και του τζίρου της εταιρείας που διαμορφώθηκε σε 119,8 εκατ. ευρώ (+65%).

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ από 0,96 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 3,3 εκατ ευρώ, σημειώνοντας εξίσου σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Συγκράτηση τιμών στην εγχώρια αγορά

Πάντως, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της διοίκησης, παρά τις αυξημένες επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας, το ποσοστό του περιθωρίου καθαρού κέρδους παραμένει σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα για την εταιρία (μόλις 3,7%) κυρίως λόγω της συνεχούς συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στην ελληνική αγορά, προερχόμενη από την απόφαση της εταιρίας να στηρίξει την ελληνική κοινωνία. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, σίτου και ελαιολάδου αλλά και η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων παραμένουν και φέτος στις τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να δημιουργεί ανησυχίες για τις επίπτωση στα επίπεδα κατανάλωσης, ειδικά στις αγορές τροφίμων. Ταυτόχρονα η παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομιών και αυξάνει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην πενταετία

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου και της Εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, αλλά και του ύψους των δανείων. Τα Δάνεια του Ομίλου και της Εταιρείας αυξήθηκαν κατά περίπου 19% λόγω των συνεχιζόμενων αναγκών χρηματοδότησης παγίων επενδύσεων. Η Κίκιζας συνέχισε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στην Λάρισα και στα Χανιά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον περασμένο Μάιο υπέγραψε σύμβαση για κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 11,69 εκατ. ευρώ με τη Eurobank και το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαισιο του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσει επένδυση 18,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων της Δ.Ε. Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ στη θέση «Λαρισινά».

Αισιόδοξη η προοπτική για το 2023

Η συνεχώς ανοδική πορεία της Μέλισσα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ανανέωση της εικόνας των προϊόντων, την επένδυση στην επικοινωνία, τη συντηρητική τιμολογιακή πολιτική και τα σημαντικά λανσαρίσματα νέων προϊόντων που σχεδιάζουμε, δημιουργούν αισιοδοξία στη διοίκηση για την πορεία της εταιρείας στην εσωτερική αγορά.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη των εξαγωγών και των δύο βασικών κλάδων της Εταιρίας, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος όσο και σε νέες αγορές, αλλά και η αξιοποίηση των συνεργειών με την γκάμα προϊόντων της Terra Creta, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές.

Στους βασικούς κινδύνους για την κερδοφορία είναι η τυχόν σημαντικές αυξήσεις των διεθνών και εγχωρίων τιμών της πρώτης ύλης, οι οποίες αναγκαστικά μετακυλίονται στις τιμές πώλησης των τελικών προϊόντων. Η καθυστέρηση της εφαρμογής όμως ενέχει τον κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας. Ως εκ τούτου η έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο αξιολογείται ως αυξημένη και για το λόγο αυτό η Διοίκηση της Εταιρείας λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο μέσω ειδικών συμφωνιών με τους προμηθευτές της και κατάλληλη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ της Άννας Διανά, monononews.gr)