Η αύξηση της ζήτησης για έργα υποδομής αλλά και για ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις του τσιμέντου έχουν ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου εταιρειών Ηρακλής με τις προοπτικές να είναι ακόμη καλύτερες, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027 προβλέπει μεταξύ άλλων τη σταδιακή αντικατάσταση των στερεών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.
Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Χανής ανέφερε πως το 2023 ο ενοποιημένος τζίρος θα κλείσει στα 420 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) στα 45 εκατ. ευρώ έναντι 370 εκατ.ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2022. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χανή, το 2025 ο τζίρος θα διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ και τα EBIT στα 100 εκατ. ενώ για το 2030 οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για ενοποιημένες πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ και ΕΒΙΤ 180 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγορές που ενισχύουν τον όμιλο
Το 2022 ο όμιλος εξαγόρασε το λατομείο αδρανών υλικών της εταιρείας Χάλυψ στη Μάνδρα Αττικής που είναι το μεγαλύτερο λατομείο στα ΝΑ Ευρώπη, καθώς και δύο μονάδες σκυροδέματος αποκτώντας μια δυνατή βάση στην Αττική όπου μέχρι τώρα δεν είχε έντονη παρουσία και τον Μάιο του 2023 εξαγόρασε την εταιρεία Λαρσινός, η οποία έχει ισχυρό δίκτυο στην Πελοπόνησσο με αποτέλεσμα ο όμιλος να αριθμεί πλέον 40 μονάδες σκυροδέματος και 15 λατομεία.
Μέσω της Λαρσινός ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής συμμετέχει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, στο έργο αντλησιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία αλλά και στην επέκταση του προβλήτα της κρουαζίέρας της Cosco στον Πειραιά. Ο όμιλος ολοκλήρωσε τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό με τη μεγαλύτερη, συνεχούς διάρκειας, σκυροδέτηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, ενώ έχει αναλάβει και την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
Η ζήτηση για τσιμέντο στην ελληνική αγορά ανέρχεται πλέον στους 3,8 εκατ τόνους με τον όμιλο Ηρακλής να συνεισφέρει με περίπου 1,8 εκατ. τόνους, ενώ ταυτόχρονα εξάγει 1,2 εκατ. τόνους σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Αφρική, Νέα Ζηλανδία κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Χανή στην επόμενη πενταετία η ζήτηση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στους 4,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 20%. Η εταιρεία προχώρησε σε ανατιμήσεις των προϊόντων τσιμέντου το 2021 και το 2022 με αποτέλεσμα ο τόνος του τσιμέντου από 85 ευρώ να ανέλθει στα 112 ευρώ, ενώ ο κ. Χανής δεν απέκλεισε στην πορεία να ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση στην τιμή του τσιμέντου.
Ο όμιλος το διάστημα 2019 -2023 ολοκλήρωσε επενδύσεις 170 εκατ ευρώ, κυρίως για τις εξαγορές των μονάδων της Χάλυψ και του Λαρσινού. Για την τετραετία 2024-2027 έχει δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο κομμάτι ύψους 300 εκατ. ευρώ θα αφορά στη δημιουργία μονάδας δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Μηλάκι της Εύβοιας. Το έργο Olympus θα χρηματοδοτηθεί με 125 εκατ ευρώ από το ταμείο καινοτομίας της ΕΕ και θα συμβάλει ώστε το εργοστάσιο στο Μηλάκι να μετασχηματιστεί σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.
Επίσης, στόχος της διοίκησης μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις είναι η αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων ώστε η υποκατάσταση των στερεών καυσίμων από 25% το 2019 να ανέλθει στο 45% το 2023 και να φτάσει το 90% το 2028. Παράλληλα, στα δύο εργοστάσια τσιμέντου του ομίλου σε Μηλάκι και Βόλο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10MW για να καλύψουν σε πρώτη φάση το 5% των αναγκών του ομίλου σε ενέργεια, ενώ έχει δρομολογηθεί και ο εξηλεκτρισμός του στόλου (μπετονιέρες φορτηγά κ.α.).
Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος προσφέρει στους πελάτες του «πράσινο» τσιμέντο με βελτιωμένο ανθρακικό αποτύπωμα κατά 30% μέσα από τις σειρές ECOPlanet και ECOPact. Στον όμιλο που ανήκει στην πολυεθνική Holcim απασχολούνται πλέον 950 εργαζόμενοι από 600 το 2019.
Βασίλης Κώτσης businessdaily.gr