Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας της εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας νερού «Βίκος» με την θεσσαλική ΕΨΑ , ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Βίκος» Πέτρος Σεπετάς κατά την συνέντευξη τύπου για τα 25 χρόνια της εταιρείας του και τις νέες επενδύσεις που αυτή σχεδιάζει.

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκος συμμετέχει με ποσοστό 25% και στη βολιώτικη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών «ΕΨΑ», μερίδιο το οποίο είχε αποκτήσει πριν η πρώτη ξεκινήσει την παραγωγή αναψυκτικών. Παρά τα αρχικά σχέδια για απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ΕΨΑ η συνεργασία των δύο πλευρών έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σεπετάς δεν απέκλεισε διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΨΑ μεσα στα επόμενα 2-3 χρόνια κυρίως στην κατηγορία των αναψυκτικών σε γυάλινη συσκευασία, καθώς θα επιτρέψει την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της «Βίκος» στην λεγόμενη «κρύα αγορά» (κλάδος εστίασης, καφέ μπαρ).

Οι επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις της «Βίκος», ύψους 25 εκ. ευρώ, έχουν ως  στόχο αφενός την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εργοστασίων της εταιρείας και αφετέρου τη γεωγραφική της εξάπλωση.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση επιπλέον γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της Βίκος Α.Ε. στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, καθώς και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέα γραμμή παραγωγής αναψυκτικών.

Ταυτόχρονα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται συνολικά κατά 15.000 τ.μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Περίβλεπτου έχουν εγκατασταθεί υπερσύχγρονες μηχανές με δυνατότητα εμφιάλωσης 81.000 φιαλών/ώρα.

Η Βίκος ΑΕ, ωστόσο, διαθέτει πλέον γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στους Καλιάνους της Στυμφαλίας, στον νομό Κορινθίας, γεγονός που της επιτρέπει πλέον να καλύπτει καλύτερα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές τη Νότια Ελλάδα και κυρίως τις αγορές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Η ηπειρώτικη εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα το 70% της Νατούρα Εμφιαλωτική, η οποία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Υάς» και το επιτραπέζιο νερό «Ίρις». Στόχος της Βίκος ΑΕ είναι μέσα στην επόμενη διετία να αποκτήσει το 100% της Νατούρα Εμφιαλωτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω εργοστάσιο έγιναν επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ για γραμμές παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους.

Η εταιρεία προχωρά επίσης μες στο 2017 και στην παραγωγή νέων προϊόντων, στην κατεύθυνση - και αυτή- των ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών. Μετά την τοποθέτηση στην αγορά της Βίκος Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η εταιρεία θα λανσάρει επίσης πορτοκαλάδα, λεμονάδα και κρύο τσάι με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Το 2016 έκλεισε για την «Βίκος» με τζίρο 67,5 εκατ. ευρώ (από 64,23 εκατ. ευρώ το 2015) και κέρδη περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 4%-5%. Το πρώτο τρίμηνο πάντως του 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 10,55%.

Το ισχυρό «χαρτί» της Βίκος παραμένει το νερό, όπου κατέχει μερίδιο 21% και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη θέση. 

Λ.Ε.