Μία…ανάσα από το να ξεπεράσει τον τζίρο του 2019, βρέθηκε πέρυσι, η ΕΨΑ, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Μιχάλης Τσαούτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι, "το 2021 έκλεισε με τζίρο της τάξης των €9,5 εκατ. Θα είχαμε περάσει τα επίπεδα του 2019, αν δεν είχε ανακοπεί η ανοδική τάση τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος ήταν κακός για όλη την αγορά". Τόνισε ιδιαίτερα πως, "λόγω της έξαρσης της πανδημίας και κυρίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, ο περισσότερος κόσμος έμεινε μέσα και σημειώθηκε κάμψη στην κατανάλωση. Αυτή η… κοιλιά κράτησε και τον Ιανουάριο του 2022".

ΨΑΛΙΔΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Με τις αρχικές προσδοκίες να έκαναν λόγο για ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι στην Ελλάδα, ο πήχης και για την ΕΨΑ είχε τεθεί ακόμη πιο ψηλά, αναμένοντας το 2022 να αποτελέσει το έτος επιστροφής της εταιρείας σε θετικά τελικά αποτελέσματα. "Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία", σημειώνει ο κ. Τσαούτος, "οι προκρατήσεις που υπήρχαν στα ξενοδοχεία προμήνυαν ένα καλύτερο τουριστικό καλοκαίρι ακόμη και σε σχέση με το 2019, να φθάσει σε ρεκόρ όλων των εποχών. Πλέον, οι προοπτικές δεν φαντάζουν, τη δεδομένη στιγμή, το ίδιο ευοίωνες".

ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ υπογραμμίζει ότι, "το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ η εταιρεία πέρυσι, είχε κλειδωμένη τιμή, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς το κόστος δεκαπλασιάστηκε. "Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταφορά ενέργειας αφορά περίπου στο 40% του λογαριασμού, ένας περυσινός λογαριασμός της τάξης των €10 χιλ. αυξήθηκε φέτος στα €45 χιλ.".

ΔΕΝ ΣΏΖΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Σχετικά με το πόσο βοηθάει η κρατική επιδότηση, ο κ. Τσαούτος την θεωρεί καλοδεχούμενη, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως, "στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν οι τιμές ήταν κοντά στα €70 και τον Ιανουάριο – πριν δηλαδή ξεσπάσει ο πόλεμος – ήταν στα €310, το να σου δώσει το κράτος €60 επιδότηση, καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της επιβάρυνσης της εταιρείας. Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο, η επιδότηση είναι €30. Είχε πάει €110 τον Ιανουάριο, όταν πέρυσι η τιμή ήταν χαμηλότερη των €20".

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΏΝ

Η ΕΨΑ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών σε όλους σχεδόν τους κλάδους, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της. "Εμείς, περάσαμε κάποιες ανατιμήσεις της τάξης του 6-7%, περιμένοντας κάποια αποκλιμάκωση της κατάστασης, ωστόσο αυτό δεν συνέβη και πολύ φοβάμαι ότι θα προχωρήσουμε σύντομα και σε νέες αυξήσεις τιμών, αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου ύψους. Θεωρώ πάντως, ότι, συνολικά, οι αυξήσεις που έχουν ήδη, περάσει, είναι μικρές, δεδομένης της έκρηξης του κόστους λειτουργίας των εταιρειών", υποστηρίζει.

ΔΙΜΗΝΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Αναφορικά με τις προοπτικές στο υπόλοιπο διάστημα του 2022, ο Μιχάλης Τσαούτος αναφέρει ότι, "για τη δική μας σεζόν στον κλάδο, έχουμε ένα χρονικό περιθώριο περίπου δύο μηνών, αλλά αν τον Ιούνιο η κατάσταση είναι ίδια ή και χειρότερη, τότε θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα".

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PORTFOLIO

Σε προϊοντικό επίπεδο, το μόνο σίγουρο είναι το λανσάρισμα του νέου Summer Mix. Σύμφωνα με τον κ. Τσαούτο, "σχεδιάζαμε και κάποια άλλα projects, τα οποία έμειναν πίσω λόγω κόστους, αλλά και αβεβαιότητας". Πάντως, η εταιρεία εξετάζει κάθε καινοτόμα τάση, όπως είναι π.χ. τα canned cocktails, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, η ΕΨΑ θα βγάλει νέο κωδικό τον επόμενο μήνα, εντός της προϊόντικής γκάμας που έχει σήμερα η εταιρεία.

Μάκης Αποστόλου FnB daily