Χρονιά ορόσημο ήταν το 2021 για την θεσσαλική Cosmos Aluminium, καθώς, όπως αναφέρει ο Εμπορικός Διευθυντής της βιομηχανίας, Γιάννης Καντώνιας, καταγράφηκε αύξηση 40% σε επίπεδο τζίρου, ενώ τα αποτελέσματα της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν.

Οι φετινές προοπτικές εμφανίζονται θετικές για την Λαρισινή βιομηχανία, παρά τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε ενέργεια (καταγράφεται υπερδιπλασιασμός του κόστους) και πρώτες ύλες (με την τιμή του αλουμινίου να έχει διπλασιαστεί).

“Η ενεργειακή κρίση μας έχει επηρεάσει, ωστόσο είναι κάτι που επηρεάζει την αγορά συνολικά. Επίσης, αυτές οι αυξήσεις αφορούν σε όλη την Ευρώπη και επομένως, ό,τι αντιμετωπίζουμε εμείς, καλούνται να διαχειριστούν και οι ανταγωνιστές μας”.

Έχοντας 100% εξαγωγικό χαρακτήρα, η Cosmos Aluminium διαθέτει δίκτυο πωλήσεων περίπου 32 χωρών, στις οποίες έχει ενεργή παρουσία, με την Γερμανία να απορροφά το 45 - 50% της παραγωγής της. Επίσης, κύριες αγορές είναι η Αγγλία, αλλά και η Σκανδιναβία, ενώ το 2021 ανέκαμψε σημαντικά η Γαλλία, όπως επίσης, η Ισπανία.

Η στρατηγική της Cosmos Aluminium για τις εξαγωγές αφορά στην ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καντώνιας, αν και επιθυμία της εταιρείας είναι να ανοίξει νέες αγορές, η εστίαση στις ήδη υπάρχουσες είναι σε προτεραιότητα, λόγω της συγκρατημένης, για την ώρα, παραγωγικής δυναμικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία διετία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, που σκοπό έχει την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής με την εγκατάσταση νέας γραμμής. Πρόκειται για πλάνο που θα ολοκληρωθεί το 2023, ύψους €50 εκατ.

Παράλληλα, η βιομηχανία επενδύει σε logistics και υπηρεσίες διαχείρισης προϊόντων, για να είναι ποιοτική και ευέλικτη στις παραδόσεις και την εξυπηρέτηση, προσπαθώντας να καλύψει την υφιστάμενη ζήτηση.

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό της βιομηχανίας και το νέο κτίριο επέκτασης

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη ΒΝΒ