Στη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» προχώρησε ομάδα μικρών, μεσαίων και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, καθώς και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν τα ιδρυτικά μέλη του φορέα, για μια συλλογική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας και όλων των συνδεδεμένων αλυσίδων αξίας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτογενούς τομέα, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίαρχο στόχο της «Ελληνική Παραγωγή», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αποτελεί η ανάδειξη και η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας, που διασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, προώθηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, εξωστρέφεια και προστασία του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις της «Ελληνική Παραγωγή», επισημαίνεται, είναι και η πλήρης συνειδητοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων και της κοινής γνώμης της σημασίας της μεταποιητικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Η «Ελληνική Παραγωγή» θα συνεργαστεί στενά με όλους τους θεσμικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας, ξεκαθαρίζεται. «Η ίδρυση της “Ελληνική Παραγωγή” συνδυάζεται και με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της πρωτοβουλίας για μια “ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση”. Στο πλαίσιο αυτό ο φορέας θα συνεργαστεί στενά με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς και θα ενταχθεί στα σχετικά δίκτυα». Για το τι οδήγησε στην ίδρυση του συγκεκριμένου Συμβουλίου μίλησαν στη «Ναυτεμπορική» οι πρόεδροι βιομηχανικών Συνδέσμων.
Ελένη Κολιοπούλου - πρόεδρος ΣΒΘΚΕ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ) Ελένη Κολιοπούλου, υπάρχει δραματική υποβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία έχει οδηγήσει σε σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας με καταστροφικές συνέπειες και «έτσι όπως η Ε.Ε. από το 2014 δίνει τεράστια σημασία στον ρόλο της βιομηχανίας, ήρθε ο καιρός και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους και να αναδείξουμε τη συμβολή της μεταποιητικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη».
Ο νέος φορέας, κατά την κ. Κολιοπούλου, θα είναι συμπληρωματικός και σαφώς όχι ανταγωνιστικός προς τον ΣΕΒ. Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για τον ΣΕΒ, αναφέρει και προσθέτει.
Η «Ελληνική Παραγωγή» θα συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για να ενισχυθεί η φωνή της εγχώριας παραγωγής, η οποία αντιθέτως με τα στρεβλά στερεότυπα περί ανυπαρξίας παραγωγής στην Ελλάδα και παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον, είναι μεγάλη, εξωστρεφής, παράγει καινοτόμα προϊόντα και διαθέτει τεράστιες δυνατότητες.
Αθανάσιος Σαββάκης - πρόεδρος ΣΒΒΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζει ότι δεν πρόκειται για έναν «αντι-ΣΕΒ», αλλά αντιθέτως για «ένα εργαλείο, που θα μπορεί ο ΣΕΒ να το χρησιμοποιήσει επιπλέον, ως εξειδικευμένο εργαλείο, όμως, για τη βιομηχανία και συγκεκριμένα για την παραγωγή.
Είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο σκέψης και παραγωγής πολιτικών και προτάσεων για θέματα βιομηχανίας» ανέφερε.
Ευριπίδης Δοντάς - πρόεδρος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ
«Διακρίνουμε και την ανάγκη να ακουστεί ατόφιο και το μήνυμα της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, το οποίο ενδεχομένως διυλίζεται από τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), λόγω των ιδιαιτεροτήτων των κλάδων που εκπροσωπούνται σε αυτόν», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ Ευριπίδης Δοντάς.
Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του ΑΕΠ από τη βιομηχανία είναι μόλις 8% έναντι 13%-15% το 1994-1995, ο κ. Δοντάς τονίζει ότι αυτό πρέπει να πολλαπλασιαστεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ υπάρχει υπουργείο Τουρισμού, δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας.
Αποδίδει, δε, ευθύνες και στον ΣΕΒ για την αρνητική νοοτροπία της κοινής γνώμης έναντι της βιομηχανίας, ενώ κάνει λόγο για «κενά στο θέμα της βιομηχανίας» που άφησε ο ΣΕΒ από τη στιγμή που διευρύνθηκε, όπως και για επιβάρυνση της παραγωγής - βιομηχανίας με αβάσταχτα βάρη από τις πολιτικές και του ΣΕΒ και των άλλων κοινωνικών εταίρων.
Ναυτεμπορική