"Aυτό που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι ότι η προστιθέμενη αξία όλο και λιγότερο θα προέρχεται μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και δεν θα βασίζεται στους υλικούς παραγωγικούς συντελεστές, αλλά στη πληροφορία και τη γνώση, προσθέτοντας ότι με σωστή συλλογική στρατηγική μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια περιοχή καινοτομίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας".

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος του Συνδεάσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) Αθανάσιος Συριανός μιλώντας στην εφημερίδα Θεσσαλία και την Αναστασία Φύσσα.

Ο ίδιος τονίζει ότι η "συμμετοχή μιας χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν απαιτεί πια, πανάκριβες επενδύσεις, μακρόχρονη βιομηχανική παράδοση, κολοσσιαία μεγέθη επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο αναφορικά με το προϊόν όσο και με τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αυτό αποτελεί ευκαιρία για μια χώρα όπως ή Ελλάδα, και ευκαιρία για τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα. Μικρές πληθυσμιακά χώρες – και όχι αναγκαστικά πλούσιες στο παρελθόν – όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, οι Βαλτικές χώρες, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, υιοθετούν επιθετικές πολιτικές προς τη κατεύθυνση αυτή σημειώνοντας αξιοπρόσεκτη οικονομική πρόοδο και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Επενδύουν στο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο».

Χρειαζόμαστε μια πολύ καλύτερη σύνδεση και συνεργασία της οικονομίας με το σύστημα παιδείας, την επαγγελματική κατάρτιση και τα πανεπιστήμια. Απ’ αυτή θα επωφεληθεί όλη η κοινωνία. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα ταλέντα και καινοτόμα ευρήματα, οι μαθητευόμενοι και φοιτητές δυνατότητες πρακτικής συνεργασίας και επαγγελματικές προοπτικές με θετικά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Πόλεις όπως π.χ. ο Βόλος, η Λαμία, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και οι γύρω περιοχές κατά την άποψή μου προσφέρουν μια μεγάλη ποιότητα ζωής που δεν τη βρίσκεις εύκολα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Νέες οικογένειες την αναζητούν σήμερα αυτή την ποιότητα. Αυτό ανήκει στα ατού μας και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να φέρουμε νέους ανθρώπους με υψηλές προσδοκίες κοντά μας. Μόνο έτσι θα αναπτύξουμε την δημιουργικότητα και κατά συνέπεια την καινοτομική ισχύ στις επιχειρήσεις της περιοχής μας".

Σε ότι αφορά τον ΣΒΘΣΕ αναφέρει ότι "έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε συλλογικά μέσα από τον Σύνδεσμο να συμβάλουμε εκεί που η κάθε επιχείρηση από μόνη της προφανώς δεν είναι σε θέση να συμβάλει. Από την άλλη δε πρέπει να παραβλέπουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Με μια σωστή συλλογική στρατηγική μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια περιοχή καινοτομίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας. Ο Σύνδεσμός μας εργάζεται συστηματικά και ουσιαστικά μαζί με τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση".

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr