Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό χρηματοδότησης 2 εκ. ευρώ περίπου για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Α’ ΒΙΠΕ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Φορέα Διαχείρισης της Α΄ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου και ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του Φορέα κ. Ιωάννα Κιντά. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Γενικής Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Θέμιδας Ευτυχίδου, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου της Α ΒΙΠΕ κ. Ιωάννα Κιντά, η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση ξεκίνησε πριν 5 ακριβώς χρόνια. Όπως σημείωσε παραλήφθηκε μία περιοχή με πάρα πολλά προβλήματα, ωστόσο με τις παρεμβάσεις που πέτυχε ο Φορέας δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον λειτουργικό για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
“Αυτή τη στιγμή το επιχειρηματικό πάρκο Βόλου εκτείνεται σε 2700 στρέμματα, λειτουργούν 90 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και μεγεθών και αφού έχουμε ξεπεράσει τα βασικά μας θέματα που υπήρχαν όλα τα χρόνια και θεωρούνταν κάποια πράγματα δεδομένα, όπως ασφάλεια και ευπρεπισμός του χώρου, αφού τα ξεπεράσαμε αυτά, προχωράμε σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό”, επεσήμανε η κ. Κιντά.
Η ίδια ανακοίνωσε και την απόφαση που πάρθηκε στην κλειστή γενική συνέλευση και είναι η ένταξη του φορέα στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκσυγχρονισμό των υποδομών του, με χρηματοδότηση περίπου 2εκ. ευρώ.
“ Το βασικό πρόβλημα είναι το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συσκότιση η ΒΙΠΕ. Θέλουμε την κατασκευή ενός νέου δικτύου, το οποίο θα είναι σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο αυτοπαραγωγής, θα χρειαστούμε έξυπνες πινακίδες για τη σήμανση των επιχειρήσεων, κάμερες ασφαλείας μέσω τεχνητής νοημοσύνης κ.α.”, εξήγησε η πρόεδρος του Φορέα για το περίβλημα των παρεμβάσεων που θα δρομολογηθούν, ενώ σε ότι αφορά στην ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της η κ. Κιντά σχολίασε πως οι επιχειρήσεις μπορούν και ανταποκρίνονται ενώ μπορούν να αξιοποιήσουν και τα εργαλεία που προσφέρει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επέκτασης των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και ενδιαφέρον από άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν στο επιχειρηματικό πάρκο στον Βόλο.
Για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία
Από την πλευρά της η κ. Θέμις Ευτυχίδου, Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιομηχανίας, επισημαίνοντας πως αυτή εδράζεται σε ένα βασικό τρίπτυχο.
“Έχουμε την η πρώτη εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Πλέον για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική της χώρας με ένα σχέδιο δράσης 43 παρεμβάσεων μέχρι το 2030, το οποίο θα είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής. Εκεί υπάρχουν δράσεις και για την ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εν γένει για την βιομηχανική ανάπτυξη.
Το δεύτερο είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι πρόσφατες για τα βιομηχανικά πάρκα. Αισιοδοξούμε ότι έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο νομοθετικό, κωδικοποιημένο, σύγχρονο και δυναμικό για επενδύσεις. Τρίτη πτυχή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης με οικονομικές ενισχύσεις της βιομηχανίας, τόσο της μικρής και μεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης, η δράση μας για την έξυπνη μεταποίηση και η οικονομική ενίσχυση 63 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων”, ανέλυσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως συνολικά θα διοχετευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της βιομηχανίας περίπου 3,5 δις ευρώ.
Η ίδια σημείωσε πως ξεναγήθηκε στον χώρο της Α ΒΙΠΕ και είδε πολλών ειδών βιομηχανίες να λειτουργούν, ενώ αναφέρθηκε και στο ενεργειακό ζήτημα τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που την ευνοεί το περιβάλλον οπότε πρέπει να στραφεί στις ΑΠΕ που όχι μόνο θα απαλύνουν τις τσέπες των βιομηχανιών, αλλά είναι μία εθνική και ευρωπαϊκή επιθυμία για την πράσινη ανάπτυξη. Σε ότι αφορά τυχόν οικονομικές παρεμβάσεις και στηρίξεις στη βιομηχανία για την ενεργειακή κρίση η ίδια ανέφερε πως αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Πρωθυπουργός για τις σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.
Οι κυρίες Θέμις Ευτυχίδου γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης (αριστερά) και η πρόεδρος της Ά ΒΙΠΕ Ιωάννα Κιντά
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου magnesianews.gr