Ισχυροί επιχειρηματίες και εφοπλιστές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης –και εισέφεραν κεφάλαια- στην πρώτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, στηρίζοντας την προσπάθεια της διοίκησης της να την καταστήσει την τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την πλευρά Σάλλα πάντως σημειώνεται στάση αναμονής.

Οι κ.κ. Ευτύχης Βασιλάκης, Γιώργος Μουνδρέας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που ποντάρουν στις προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Και όπως αναφέρει η Διοίκηση της τράπεζας στην ιστοσελίδα mononews.gr οι επαφές με ισχυρούς επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς παράγοντες συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Δημήτρης Δημόπουλος κι ο CEO κ. Αντώνης Βαρθολομαίος έχουν πολλές  προγραμματισμένες συναντήσεις –μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης των 98,7 εκατ ευρώ  στις 27 Οκτωβρίου- με θεσμικούς, funds και Έλληνες εφοπλιστές.

Δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η αύξηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα με επιτυχία καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς να συμμετάσχουν. Υπάρχουν και άλλοι από την  εφοπλιστική οικογένεια που θα μπουν στην αύξηση, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.

Επίσης η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά  ότι θα συμμετάσχει η  Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών, συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα που κατέχει το  19,95% της Παγκρήτιας Τράπεζας και που δεν άσκησε τα δικαιώματα της στην πρώτη φάση της αύξησης.

Εξάλλου επενδυτικοί  κύκλοι εκτιμούν ότι η παράταση του χρόνου συμμετοχής είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των μετόχων της καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους επενδυτές να συμμετέχουν στο κεφάλαιο της Παγκρήτιας, μιας τράπεζας που οδεύει με αξιώσεις να καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη στη χώρα.  Η πρώτη φάση της αύξησης –που ολοκληρώθηκε στις  11 Οκτωβρίου- καλύφθηκε σε ποσοστό 35,24%, με την καταβολή συνολικού ποσού ύψους 34,78 εκατομμυρίων ευρώ (+ 5 εκατ ευρώ προεγγραφές).

Όπως σημειώνει η Διοίκηση της Παγκρήτιας «πάνω από όλα είναι η τράπεζα. Πάμε να σώσουμε και να αναπτύξουμε την  τράπεζα που έχει έδρα την Κρήτη,  από κει ξεκίνησε, εκεί μεγαλούργησε και εκεί θα είναι η βάση μας. Κάνουμε ομαδική δουλειά και έχουμε στο δυναμικό μας έμπειρα και ικανά στελέχη που ήρθαν σε μας από άλλες τράπεζες.

«Το όραμα μας είναι να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Έχουμε εντοπίσει 200 χιλιάδες εταιρείες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση με ίδιες δυνάμεις, και ενώ δεν είναι ζημιογόνες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό.

»Οι  επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών, στον  βιοτεχνικό και  αγροδιατροφικό τομέα. Είναι  ένα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο που ξεπέρασε την κρίση με ίδιες δυνάμεις, ωστόσο παραμένει εκτός τραπεζικού δανεισμού. Αυτές τις επιχειρήσεις θα στηρίξουμε, θα σταθούμε στο πλευρό τους».

Όραμα μας, είναι να «σώσουμε» και να αναπτύξουμε την  Παγκρήτια, η οποία αφού απορροφήσει τη Χανίων και την HSBC θα έχει προσωπικό 1.000 άτομα και θα γίνει η πέμπτη τράπεζα της χώρας που κάνει focus  στο μικρό και μεσαίο χαρτοφυλάκιο.

Και ταυτόχρονα  μεγαλώνουμε το δίκτυο μας σε όλη την Ελλάδα (η τράπεζα έχει δίκτυο 45 καταστημάτων). Στην Κρήτη είμαστε πρώτη δύναμη. Εχουμε παρουσία σε Αθήνα –θα έχουμε σύντομα πάνω από 20 καταστήματα-, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μήλο, Πάτρα, και θα πάμε σε Καλαμάτα, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα και στη Βόρειο Ελλάδα.

Και αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρουν πως: Με την ολοκλήρωση της αύξησης, την απορρόφηση της HSBC -που θα μας δώσει 100 εκατ ευρώ- και με την Χανίων ξεκινάμε μία προσπάθεια για την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Και θα τα καταφέρουμε…

Έφη Καραγεώργου mononews.gr