Να καθυστερήσουν το κλείσιμο των καταστημάτων του δικτύου τους που βρίσκονται στην επαρχία ζήτησε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου από τους τραπεζίτες.

Αυτή η παραίνεση, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας mononews.gr, αφορά το διάστημα μέχρι τις εκλογές –που όπως όλα δείχνουν έρχονται πιο κοντά-  καθώς οι βουλευτές της επαρχίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις περιοδείες τους από τους ψηφοφόρους τους. Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να καθυστερήσουν για μερικούς μήνες τα λουκέτα στα τραπεζικά καταστήματα της επαρχίας.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στη Θεσσαλία, καθώς τα τελευταία χρόνια το δίκτυο των τραπεζών έχει περιοριστεί σημαντικά με αποτέλεσμα πολλές περιοχές που είχαν μία και δύο τράπεζες να μην έχουν πλέον ούτε ΑΤΜ και οι κάτοικοι για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πόλη του νομού τους.

Επισήμως πάντως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.

Και να σημειωθεί ότι σε περιορισμό των υποκαταστημάτων της έχει προχωρήσει από την αρχή του έτους και η Τράπεζα της Ελλάδος, κλείνοντας συνολικά έξι υποκαταστήματα μεταξύ των οποίων και αυτό του Βόλου. 

Για φέτος οι τράπεζες, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, έχουν προγραμματίσει να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου τους κατά 120. Συγκεκριμένα η  Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στο κλείσιμο 20 με 25 καταστημάτων και άλλα 15 καταστήματα η Alpha Bank.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη το δίκτυο, όπως και η στροφή των πελατών σε ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά οι τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν προσωπικό και να εξοικονομήσουν κεφάλαια, κλείνουν πολλά περισσότερα σημεία από όσα χρειάζεται, χωρίς να λογαριάζουν την ταλαιπωρία του κοινού.

Το ζητούμενο για τις τράπεζες σύμφωνα με τα επιχειρησιακά τους σχέδια  είναι digital υπηρεσίες, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων – να μην ξεπερνούν τα 250 κατά μέσο όρο-, και ο αριθμός των εργαζομένων τους  να είναι μικρότερος από τά  6.000 άτομα.

Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου  29.000 άτομα και έχουν δίκτυο με  1.500 καταστήματα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 2004 (στη χώρα δραστηριοποιούνταν 40 τράπεζες) το δίκτυο αριθμούσε 3.007 καταστήματα και οι εργαζόμενοι ήταν 62.600. Το 2011 το δίκτυο αριθμούσε 3.733 καταστήματα με 59.320 εργαζόμενους.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Έφη Καραγιώργου mononews.gr)