Να που υπάρχει τράπεζα μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που δίνει μέρισμα στους μετόχους - εταίρους της. Πρόκειται για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας η οποία έκλεισε με μια ακόμα κερδοφόρο χρήση, για την οποία αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν από τη διοίκησή της αργά το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης.

Μια πρόγευση για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Γιώργος Μπούκης, πλαισιωμένος από τους εκτελεστικούς Γενικούς Διευθυντές της Τράπεζας Παναγιώτη Τουρναβίτη και Χαράλαμπο Φύλλο.

Ο πρόεδρος της τράπεζας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η χρήση του 2016 ήταν κερδοφόρος για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Η Τράπεζα του νομού μας συνεχίζει την κερδοφόρο πορεία της παρά την οκταετή ύφεση της Ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα της χρήσης είναι υψηλότερο από αυτό του 2015. Ανοδικά είναι και όλα τα μεγέθη της Τράπεζα ς όπως το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις.

Τα μέλη της Τράπεζα ς αυξήθηκαν σημαντικά. Νέοι συνεταίροι προστέθηκαν και πλέον έφθασαν τους 7554 στο τέλος του 2016. Παράλληλα αυξήθηκαν και τα κεφάλαια της Τράπεζας, δείγμα της εμπιστοσύνης που με τα χρόνια και τις επιτυχίες έχει κτίσει η Τράπεζα του τόπου μας.

Υψηλός παραμένει και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που αγγίζει το 18 %, καθιστώντας την Τράπεζα της Καρδίτσας την ισχυρότερη κεφαλαιακά σε όλο το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπερδιπλάσια της απαιτούμενης παραμένει και η ρευστότητα, με δείκτη στο 233%. Η Τράπεζα μας λοιπόν, διαθέτει υπερεπαρκή κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τοπική οικονομία.

Η σταθερότητα, η πορεία και η προοπτική της Τράπεζα ς είναι πλέον προφανής και παρά τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της. Στα πλαίσια λοιπόν, της πολύ καλής αυτής πορείας και των δυνατοτήτων που μας δίνονται από τα οικονομικά της αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί φέτος στην Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος. Η Τράπεζα μας επιστρέφει με αυτόν τον τρόπο προς τους συνεταίρους της, που την στήριξαν και την στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, μέρος των κερδών της με μια πολύ καλή απόδοση που αγγίζει το 2%.

Πέρα ‘όμως από τα οικονομικά μεγέθη και τις δικές της δυνατότητες η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, συνεχώς αναπτύσσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς φορείς προκειμένου να διοχετεύσει κεφάλαια στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Τέτοια εργαλεία είναι οι χρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 € μέσω του προγράμματος Easy, που δίνονται από διαθέσιμα της Τράπεζας μας με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και μέχρι στιγμής έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και αρκετά μεγάλη απήχηση.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα μας υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με το Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων μέσω της οποίας μπορούν οι επιχειρήσεις του Νομού μας να ασφαλίζουν και να χρηματοδοτούνται για τις εξαγωγές τους, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Γιώργος Μπούκης, πλαισιωμένος από τους εκτελεστικούς Γενικούς Διευθυντές της Τράπεζας Παναγιώτη Τουρναβίτη (δεξιά) και Χαράλαμπο Φύλλο (αριστερά)

Λ.Ε.