Από τις Σποράδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια των υδροπλάνων μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένονται αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία υδάτινου πεδίου στον Βόλο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Θεσσαλία», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε αδειοδοτήσει τα υδατοδρόμια σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο. Έχουμε παραγγείλει τον εξοπλισμό και είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια».

Όσον αφορά στην περίπτωση του Βόλου, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες, ενώ υπάρχει και το θέμα της αξιοποίησης του λιμένος από ιδιώτη. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΛΒ και το γεγονός ότι ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι, πρέπει να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες και να υπάρξει ο σωστός συντονισμός και η «χρυσή» τομή»» τόνισε μεταξύ άλλων.

Το πρώτο αμφίβιου τύπου αεροσκάφος

H Ηellenic Seaplanes παρέλαβε το πρώτο αμφίβιου τύπου αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα και γίνεται η πρώτη αεροπορική που φέρνει ξανά τα υδροπλάνα στους αιθέρες. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη δρομολογείται η άφιξη και δεύτερου υδροπλάνου, ενώ πριν το τέλος του έτους πιθανό να κάνει την εμφάνισή του και το τρίτο αμφίβιο.

Επίσης, σε φάση κατασκευής, βρίσκονται υδατοδρόμια σε Πάτμο, Σίφνο, Κυλλήνη, Καλαμάτα και δημιουργούνται και υδάτινα πεδία, δηλαδή χώροι προσέγγισης, όπου δεν θα μπορούν να γίνονται έλεγχοι αποσκευών και επιβατών, αλλά θα μπορούν να έρθουν υδροπλάνα να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν κόσμο, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από άλλο υδατοδρόμιο, για να προσεγγίζουν τα υδροπλάνα. Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι αρμόδια για να προχωρήσουν στην έκδοση αδειών κι όπως δήλωσε «ζητούμε να είναι προσιτά τα σημεία».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου σχολίασε για το συγκεκριμένο θέμα: «Ως Οργανισμός Λιμένος Βόλου, έχουμε λάβει άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου. Έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση όλων των απαραίτητων εγγράφων για την αδειοδότηση του λιμένος για τη λειτουργία υδάτινου πεδίου. Επίσης έχουμε την πρόθεση να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου. Είναι θετικό ότι η Hellenic Seaplanes προχώρησε και προμηθεύτηκε το πρώτο υδροπλάνο κι ακόμη πιο ενθαρρυντικό ότι σχεδιάζει να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια από τις Σποράδες».

Το προφίλ του υδροπλάνου της Hellenic Seaplanes

Το νεοαφιχθέν αεροσκάφος, το οποίο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» και στη συνέχεια στα Μέγαρα, είναι ένα CESSNA Caravan C208, της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρείας ΤΕΧΤRON, το οποίο θα έχει βάση στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, στην επιχειρησιακή βάση της Ifly, ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Βέρμπη.

To συγκεκριμένο υδροπλάνο πρόκειται για αμφίβιο τύπο αεροσκάφους, που μπορεί να δραστηριοποιηθεί τόσο σε αεροδρόμια, όσο και να προσθαλασσώνεται επί υδάτινου πεδίου και κατ’ επέκταση στα υδατοδρόμια, με τη χρήση πλωτήρων.

Το CESSNA Caravan C-208 υποστηρίζει τη μεταφορά έως 12 επιβατών και προορίζεται να εξυπηρετεί οργανωμένα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς και ναυλωμένες, ιδιωτικές πτήσεις.

Αναστασία Φύσσα, Θεσσαλία