Επιπλέον πτήσεις προστέθηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου από τη βρετανική αγορά λόγω «κόκκινων» νησιών, με τις αεροπορικές εταιρείες TUI και JET2 να παρατείνουν το πρόγραμμά τους μέχρι 9 Οκτωβρίου, αντί για τις 2 Οκτωβρίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αλλαγή δεδομένων σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τη βρετανική αγορά να παραμένει ο βασικός «αιμοδότης» του εισερχόμενου τουρισμού για τη Σκιάθο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων ευρύτερα.

Η αλλαγή δεδομένων προέκυψε μετά την οδηγία για υποχρεωτική καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, που εξέδωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, για όσους ταξιδιώτες φτάνουν στην Αγγλία από τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο.

Συνολικά 60.000 Βρετανούς επηρέασε η ανακοίνωση, με τη Σκωτία να έχει ήδη θέσει ολόκληρη τη χώρα στην «κόκκινη» λίστα, την Ουαλία, αντίστοιχα, να έχει συμπεριλάβει στην «κόκκινη» λίστα της τη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τη Λέσβο, την Πάρο την Αντίπαρο και την Κρήτη.

Συνέπεια των προαναφερθέντων ήταν να ακυρωθούν δεκάδες βρετανικές πτήσεις προς τους συγκεκριμένους νησιωτικούς προορισμούς, με ορισμένες να προστίθενται εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πέντε επιπλέον πτήσεις προστέθηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έξι επιπλέον για τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη βρετανική κοινότητα στη Σκιάθο, με δεκάδες Αγγλους να διαμένουν μόνιμα στο νησί και παράλληλα στη Σκόπελο και την Αλόννησο, γεγονός που συνεπάγεται ανοιχτό δίαυλο με το εξωτερικό.

Προτάσεις τουριστικής αναβάθμισης

Βασική πύλη εισόδου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων το αεροδρόμιο της Σκιάθου, με την παράταξη «Σκιάθος ενωμένη» να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την τουριστική προβολή του νησιού το 2021, με έμφαση στις ξένες αγορές, τον θεματικό τουρισμό και το αεροδρόμιο.

Την πρόταση συνέταξε ο Θωμάς Κουκουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Σκιάθου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ξενοδόχος με εμπειρία στα ζητήματα τουρισμού και ανάπτυξης.

Η πρόταση κατατέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκιάθου, με τον κ. Κουκουλάκη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα τρία σημεία – κλειδιά για την ανάπτυξη του νησιού είναι «η στόχευση στις ξένες αγορές με τις οποίες υπάρχει συνεργασία, το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και η συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες που ήδη έρχονται στο νησί».

Μεταξύ των σημείων που υπογραμμίζονται στην πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης είναι να δοθεί έμφαση στον θεματικό εναλλακτικό τουρισμό «γιατί μεγαλώνει η σεζόν με αυτό τον τρόπο».

Αναλύοντας την πρόταση που συνέταξε, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη γερμανική και τη γαλλική αγορά για αρχή. «Πρέπει να στοχεύσουμε σε ευρωπαϊκές χώρες. Να μιλήσουμε για Ντουμπάι ή κάτι άλλο είναι μακρινό και χρειάζεται πολλή δουλειά, ενώ αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται πιο κοντά και πιο εύκολα προσιτές» είπε.

Με τη γενική τουριστική της εικόνα της Σκιάθου, τουλάχιστον για φέτος, να παραμένει κατώτερη των προσδοκιών των επαγγελματιών, ο κ. Κουκουλάκης ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για την επόμενη σεζόν, γιατί είναι υγειονομικό το θέμα. Αν κυκλοφορήσουν το εμβόλιο και φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα είμαστε καλά. Διαφορετικά θα είμαστε πάλι δύσκολα».

Γλυκερία Υδραίου Ταχυδρόμος