Μεγάλο πλήγμα για τον θρησκευτικό τουρισμό των Μετεώρων αποτελεί ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία εξ΄αιτίας της Ρωσικής εισβολής.

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, λαοί κατεξοχήν ομόδοξοι με τους Έλληνες, κάθε χρόνο προσέρχονται κατά χιλιάδες ως προσκυνητές στα Μετέωρα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Καλαμπάκας. Φέτος, όμως, ένεκα του πολέμου, οι αφίξεις των παραπάνω λαών, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του τουριστικού κλάδου, αναμένονται να είναι χαμηλότερες έως και 25%, προϊδεάζοντας για μια κακή προσκυνηματικά τουριστική περίοδο.

Ήδη τις ημέρες του Πάσχα οι επισκέψεις στην περιοχή των πάσης φύσεως ρωσόφωνων εκλείπουν, ενώ οι προαγραμματισμένες εκδρομές των τουριστικών γραφείων έχουν ματαιωθεί προκαλώντας ήδη σημαντική ζημιά στην τουριστική υποδομή της Καλαμπάκας η οποία διαθέτει περισσότερα από πενήντα μικρά και μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύμματα.

Σημαντικοί μείωση εξ΄αιτίας του πολέμου έχουν υποστεί και τα έσοδα των Ιερών Μονών, όπως και των τοπικών βιοτεχνιών και καταστημάτων που παράγουν και εμπορεύονται εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι και ο πόλεμος στην Ουκρανία να σταματήσει, θα περάσει καιρός να επουλωθούν οι πληγές του και να επανεμφανιστούν οι Ρώσοι στα μέρη μας.

Οι φρικαλεότητες του ρωσικού καθεστώτος στο Ουκρανικό έδαφος αφήνουν μια μεγάλη κηλίδα στην Ευρωπαϊκή μας ιστορία.

Κώστας Τόλης trikalaenimerosi.gr