Εγκαταλειμμένα για χρόνια και λεηλατημένα, πολλά από τα αρχιτεκτονικά στολίδια των Ξενία στέκουν ακόμη έρημα και απαξιωμένα, κινδυνεύοντας να καταρρεύσουν από το βάρος των ιδίων των υλικών τους. Έπειτα από μερικές δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών αναβίωσής τους το 2023 ξεκίνησε, για άλλη μία φορά, μία προσπάθεια από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) αξιοποίησης όσων έχουν παραμείνει στον «πάγο», μέσω διαγωνισμών. Δυο από αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλία, στον Πλαταμώνα και στο Πήλιο.

Τα Ξενία που πρόκειται να μισθωθούν είναι τα εξής:

Ξενία Τσαγκαράδας: Βρίσκεται σε μια κατάφυτη από καστανιές, πεύκα και κυπαρίσσια έκταση 14,5 στρεμμάτων. Κατασκευάστηκε το 1957 από τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο και αναπτύχθηκε περαιτέρω το 1965. Έχουν χτιστεί 2.740 τ.μ. και έχει υπολειπόμενη δόμηση 8.931 τ.μ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.

Ξενία Πλαταμώνα Πιερίας: Πρόκειται για έργο του Φίλιππου Βώκου και κατασκευάστηκε το 1961 σε οικόπεδο 6,9 στρεμμάτων. Το διατηρητέο κτίριο λειτουργούσε ως ξενώνας δυναμικότητας τεσσάρων δωματίων, με εστιατόριο και πρατήριο καυσίμων. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 6 Μαρτίου. Επίσης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχουν παραχωρηθεί το Ξενία Σκιάθου στις Κουκουναριές και το Ξενία Κύθνου.

Ξενία Κομοτηνής: Kατασκευάστηκε το 1965 σε σχέδια Διονυσίου Ζήβα, έχει 46 κλίνες και βρίσκεται σε οικόπεδο 18,2 στρεμμάτων ενώ διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού λήγει στις 19 Φεβρουαρίου.

Ξενία Ξάνθης: Κατασκευάστηκε το 1967 σε σχέδια Γιώργου Νικολετόπουλου, σε έκταση 9 στρεμμάτων. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.

Ξενία Κοζάνης: Λειτουργούσε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών και χτίστηκε το 1965 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γιώργου Νικολετόπουλου. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού λήγει στις 4 Μαρτίου.

Ξενία Καλεντζίου Αχαΐας: Κατασκευάστηκε το 1961 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φιλίππου Βώκου, σε έκταση 8,7 στρεμμάτων με κτίριο 1.446 τ.μ. και λειτουργούσε ως ξενώνας. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 27 Φεβρουαρίου.

Ξενία Καρτερού Ηρακλείου: Κατασκευάστηκε την περίοδο 1965-1967, με αρχιτέκτονα τον Άρη Κωνσταντινίδη, σε οικόπεδο 81,8 στρεμμάτων με τον αιγιαλό και την παραλία. Οι εγκαταστάσεις είναι διατηρητέες. Είναι εγκαταλειμμένο από χρόνια και βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Ξενία Καστανιάς Κορινθίας: Kατασκευάστηκε το 1960 σε σχέδια Κώστα Μπίτσιου, σε οικόπεδο 8,6 στρεμμάτων. Η προθεσμία υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από το Βήμα)