Στο ερώτημα γιατί να επισκεφθεί κανείς τις Κυκλάδες, μπορεί να υπάρξουν 33 απαντήσεις, όσα δηλαδή και τα νησιά που τις απαρτίζουν ή έστω 24, όσα εξ αυτών κατοικούνται. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, γιατί αν και όλες είναι μέρος του ίδιου συμπλέγματος, παρότι όλες έχουν τα άσπρα σπίτια με τα μπλε παραθυρρόφυλλα, κάθε ένα νησί διαφέρει σε όλα τα επίπεδα: Στη νοοτροπία, την κουζίνα, την αρχιτεκτονική, τη μορφολογία και τους πόρους της φύσης, που εκμεταλλεύτηκε προκειμένου για την οικονομική αυτάρκεια των κατοίκων.

Οι Κυκλάδες είναι τα πιο γνωστά νησιά σε όλον τον κόσμο με πρωτοστατούσες μεταξύ αυτών τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Οι δε περισσότερες εξ αυτών βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4 -7 ωρών από Αθήνα (ίσως και λιγότερο) αναλόγως τον προορισμό. Μάλιστα η τακτική ακτοπλοική σύνδεση από το λιμάνι της Ραφήνας σε συνδυασμό με το ότι αυτό βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, σημείο υποδοχής πολλών επισκεπτών του εξωτερικού, τις καθιστά απόλυτα και εύκολα προσβάσιμες για όλους.

Η επιβλητική Άνδρος

Για να επισκεφθεί κανείς την Άνδρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων, πρέπει να πάρει το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος, και σε 2 μόλις ώρες θα έχει φτάσει στο λιμάνι του Γαύριου. Η πιο τουριστική πόλη του νησιού είναι το Μπατσί, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με λιμάνι, αξιοπρεπείς παραλίες και ικανό αριθμό ξενοδοχείων, έτοιμων να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του νησιού. Λόγω του ότι το νησί σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Κυκλάδων, έχει πολύ πράσινο, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μικρές εξορμήσεις στην καταπράσινη φύση και τον ποταμό, που διαρρέει την Άνδρο.

Τα μικρά, ορεινά χωριουδάκια στην πίσω πλευρά του νησιού, θα αποζημιώσουν τους απανταχού φυσιοδίφες, όχι μόνο για την ομορφιά του τοπίου και το πλήθος δραστηριοτήτων που μπορεί να έχει κάποιος στη φύση, αλλά και για το πλήθος δραστηριοτήτων, όπως η επίσκεψη στο ναυτικό μουσείο και το μουσείο τέχνης στη Χώρα της Άνδρου. Η Χώρα είναι ένα χωριό, που ξεχύνεται πάνω στη χερσόνησο μεταξύ δύο μεγάλων και όμορφων παραλιών. Για όποιον αγαπά το περπάτημα η Χώρα ενδείκνυται, καθώς τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται, κάτι που δεν αποθαρρύνει φυσικά κανέναν από το να περπατήσει στο μικρό γραφικό χωριό. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο τουρισμός δεν ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, τουλάχιστον στη Χώρα, λόγω ακριβώς του πλούτου του νησιού, καθώς η Άνδρος είναι παραδοσιακά νησί καραβοκύρηδων. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να επισκεφθεί το νησί κάποιος, που θέλει ησυχία και μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από τις απλές χαρές της ζωής.

           Η κατανυκτική Τήνος

Στους εγχώριους είναι γνωστή ως το νησί της Παναγίας, στους ξένους ως το νησί δίπλα από τη Μύκονο. Οι πραγματικοί γνώστες, που πήραν το δρομολόγιο ραφήνα τήνος, εξιστορούν με θαυμασμό την ομορφιά του τόπου και τη γνησιότητα των ανθρώπων του νησιού. Εξαιρετικές παραλίες, γραφικά χωριά, εκπληκτικό τοπίο και ενδιαφέρουσα ιστορία είναι τα στοιχεία, που καθιστούν την Τήνο μοναδική. Αν εξαιρέσει κανείς την κοσμοσυρροή κατά τις δύο εβδομάδες του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και πλήθος προσκυνητών καταφθάνει στο νησί, πρόκειται για ένα γαλήνιο και ήσυχο μέρος. Λόγω δε του ότι είναι και μεγάλο σε έκταση νησί, μπορεί κανείς να περάσει όλο το διάστημα των διακοπών του εδώ, χωρίς να βαρεθεί είτε μένει στη Χώρα είτε επιλέξει κάποιο από τα γραφικά χωριά του νησιού. Εάν πάλι κάποιος θέλει να δώσει μια πινελιά δράσης και έντασης στις διακοπές του, η Μύκονος απέχει μόλις 15 λεπτά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι συχνή.

Μύκονος, η κοσμοπολίτισσα

Εφόσον αναφερθήκαμε και σε αυτή, δε θα μπορούσε παρά να γίνει και μια σύντομη μνεία στην ακριβή, απολαυστική, ευχάριστη για γκει, στρέιτ και οικογένειες, τη μία και κοσμοπολίτισσα: τη Μύκονο. Το νησί αυτό είναι σαν να κατασκευάστηκε για να δείχνει ωραίο στα καρτ ποστάλ, τις αναρτήσεις στα social και τα stories στο Instagram. Ένα φωτογενές νησί, όπως θα ταίριαζε άλλωστε στη σταρ των Κυκλάδων. Αρχικά όποιος πάρει το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος θα εξασφαλίσει χρόνο για τις διακοπές του, αφού απέχει μόλις 2 ώρες από το να διασκεδάσει και να ευχαριστηθεί την έντονη νυχτερινή ζωή με τα κλαμπ, που δε σταματούν ποτέ, να δειπνήσει σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα και να κοιμηθεί σε κάποια από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία. Το νησί του διεθνούς jet set με έναν προγραμματισμό και λίγες οικονομίες στην άκρη μπορεί να αποτελέσει προορισμό και των κοινών θνητών.

Η κεντρική Πάρος

Από την άλλη πλευρά αν κάποιος θέλει να πάρει μια γεύση από τον κοσμοπολίτικο αέρα της Μυκόνου, αλλά δεν του ταιριάζει τόσο το νησί, υπάρχει και η Πάρος, η οποία είναι ανερχόμενος προορισμός για αρκετές διασημότητες. Υπήρξε η αγαπημένη όλων των άρτι ενηλικιωθέντων νέων και νεανίδων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια την ανακαλύπτουν και οι αυξημένου προϋπολογισμού τουρίστες. Γεγονός είναι, πως ευρισκόμενη στο κέντρο των Κυκλάδων προσφέρει δυνατότητα άμεσης απόδρασης από και προς παντού, ενώ λόγω ακριβώς του ότι το δρομολόγιο ραφήνα πάρος απέχει 3 ώρες και κάτι από Αθήνα έχει γίνει δημοφιλής και στους επισκέπτες του εξωτερικού.

Εκτός από τις ωραίες παραλίες τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μεταξύ των απανταχού surfers, που έρχονται να δαμάσουν τα κύματα. Σε πολλά τουριστικά fora αλλά και ταξιδιωτικούς οδηγούς συνιστούν να επισκεφθεί κανείς το νησί είτε Μάιο είτε Σεπτέμβρη, καθώς σε όλη την υπόλοιπη σεζόν το νησί «βουλιάζει» από κόσμο.

Ακριβώς λόγω της προαναφερθείσας πλεονεκτικής θέσης του νησιού, ευνοείται και το island hopping, μια επιλογή, που τα τελευταία χρόνια κατακτά όλο και μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, ιδίως του εξωτερικού. Έτσι μπορεί ο τουρίστας, που θα πάει στην Πάρο, ακόλουθα να βρεθεί στη Σαντορίνη και στη συνέχεια να αναζητήσει κάποιο δρομολόγιο όπως santorini mykonos, και ούτω καθεξής, ώστε σε χαμηλές τιμές μετακίνησης να δει όσο πιο πολλά νησιά των Κυκλάδων γίνεται, αξιοποιώντας στο μέγιστο τον χρόνο των διακοπών του. Απλώς σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξαιρετικός συντονισμός και οργάνωση, πριν καν την έναρξη των διακοπών. Βασική προϋπόθεση είναι να ελέγξει πρώτα όλα τα δρομολόγια και στη συνέχεια να κάνει κράτηση για κατάλυμα. Μετά από αυτές τις δύο βασικές ενέργειες, όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι.