Ξεμπλοκάρει επιτέλους η τουριστική επένδυση στο νησάκι του Αλατά Μαγνησίας, η οποία βρίσκεται σε αναμονή επί 20 ολόκληρα χρόνια. Το πρόβλημα μοιάζει με… Λερναία Υδρα, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον κόπηκαν και τα τελευταία «κεφάλια» του… «τέρατος» που έχει μπλοκάρει μια επένδυση που θα αποφέρει έσοδα στα δημοτικά ταμεία, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα σηματοδοτήσει την τουριστική ανάπτυξη της νησίδας. Ο Αλατάς κινδύνεψε να γίνει… κατασκηνώσεις, στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε γη υψηλής παραγωγικότητας λόγω των ελαιώνων αλλά σήμερα ο δήμος διορθώνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προβλέπει τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, ανάβοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η αξιοποίηση της νησίδας.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.
Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου, που προτίθεται να επενδύσει εταιρεία κυπριακών συμφερόντων η United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και από την οποία- σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφτεί- ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 700.000 ευρώ.
Το όφελος όμως θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Κινδύνεψε να γίνει… κατασκηνώσεις
Η επένδυση όμως είναι σε εκκρεμότητα. Οι περιπέτειες ξεκίνησαν όταν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014, ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τουριστικής επένδυσης. Επρεπε να συνταχθεί ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων).
Το ΣΧΟΟΑΠ συντάχθηκε και κατατέθηκε προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο, μόνο που αποτύπωνε τον Αλατά ως έκταση 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η Νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω.
Τα μόλις επτά στρέμματα λίγο έλειψαν να καταδικάσουν την επένδυση σε… κατασκηνώσεις. Χρειάστηκε αγώνας του Δήμου Νοτίου Πηλίου για να αποδείξει ότι ο Αλατάς είναι εμβαδού 550 στρεμμάτων και αυτό να γίνει αποδεκτό από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΙΠΕΧΩ).
…και στη συνέχεια γη υψηλής παραγωγικότητας
Το 2017 κι ενώ το πρόβλημα της έκτασης του Αλατά ξεπεράστηκε, δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα. Οι ελαιώνες που υπάρχουν στη νησίδα στάθηκε αφορμή να χαρακτηριστεί ο Αλατάς ως γαία υψηλής παραγωγικότητας στην οποία απαγορεύονται επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΔΙΠΕΧΩ «για όλες τις περιοχές που καταλαμβάνονται από ελαιώνες που παράγουν επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ – Κονσερβοελιά Πηλίου, θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις επιτρεπόμενες χρήσεις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ».
Ωστόσο στο χάρτη των περιοχών με κονσερβοελιά Πηλίου, δεν περιλαμβανόταν ο Αλατάς. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υπέβαλλε διευκρινιστικό ερώτημα τον Απρίλιο του 2018 ειδικά για το νησί του Αλατά και η απάντηση άναψε πράσινο φως για την τουριστική επένδυση: «η περιοχή του νησιού Αλατάς δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά γεωργικής γης Υψηλής Παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια της υπ. αριθμ. 153928/09-06-1983 Απόφασης Υπουργού Γεωργίας».
Επιτέλους στην τελική ευθεία
Η έναρξη της επένδυσης φαίνεται να μπαίνει μετά από 20 ολόκληρα χρόνια στην τελική ευθεία. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να διορθώσει το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κατάλληλες χρήσεις στον Αλατά, ώστε να επιτρέπεται η τουριστική και οικιστική αξιοποίηση του νησιού.
«Για το νησί Αλατάς, που ιδιοκτησιακά και διοικητικά ανήκει στη Δήμο μας, έχει υπογραφεί από το έτος 2002, μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης με ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει σε αυτό μικτή επένδυση, οικιστική και τουριστική. Ο σχεδιασμός των επενδυτών, για τον οποίο έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχουν εκδοθεί αποφάσεις της διοίκησης, όπως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ 148923/3316/16.07.2006), η έγκριση καταλληλότητας (Πράξη 1811/06.09.2002) της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας) κ.α. περιλαμβάνει δόμηση τουλάχιστον 25.000 τ.μ.
Το στοιχείο αυτό (η δόμηση 25.000 τ.μ. τουλάχιστον) παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη στη διόρθωση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ και της ΣΜΠΕ, που θα εκπονήσουν οι ανάδοχοι», αναφέρεται στην απόφαση του δήμου Νοτίου Πηλίου.
Τι προβλέπει η επένδυση
Στις 25/5/1998, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τρικερίου προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την ανάδειξη πλειοδότη μισθώσεως της νησίδας Αλατάς με τους παρακάτω ιδιαίτερους όρους (από το έγγραφο της προκήρυξης με Αρ. Πρωτ. 789):
- Η μίσθωση θα αφορά τουριστική εκμετάλλευση της νησίδας Αλατάς και η μορφή της επένδυσης που θα είναι αυτή του ήπιου τουρισμού, θα αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιοχής σε επίκεντρο τουριστικής εκμετάλλευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
-Οι κτιριακές και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να συνδυάζουν και να εμπνέονται από τη δεδομένη αρχιτεκτονική της περιοχής του Πηλίου όπως αυτή εκφράζεται από τα ισχύοντα Π.Δ.
-Για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων στο στάδιο της ανοικοδόμησης, και εν συνεχεία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στην επιχείρηση όταν αυτή λειτουργήσει, ο μισθωτής θα προσλαμβάνει μόνιμους κατοίκους του Τρικερίου, εγκατεστημένους σε αυτό, εφόσον προσφέρονται προς εργασία.
-Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στο 50 έτη με τη δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασής της για άλλα 15 έτη.
-Με το πέρας και του χρόνου της παράτασης, οι κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν, θα περιέλθουν στην κυριότητα της Κοινότητας.
-Επιπλέον ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί στην αναπαλαίωση της Μονής των Αγίων Σαράντα.
-Ο μισθωτής υποχρεούται να καλλιεργεί τα ελαιόδεντρα να ενημερώνει την Κοινότητα για την αφαίρεση δέντρων που θα απαιτείται λόγω των κατασκευών.
-Τέλος, στο έγγραφο της προκήρυξης καθορίζονται επακριβώς τα ποσά της μίσθωσης και οι χρόνοι καταβολής αυτών.
Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)