Στην ποιοτική και θεματική εξειδίκευση θα «ποντάρει» τουριστικά για το έτος 2021 η Περιφερειακή Αρχή της Θεσσαλίας καθώς ο κορονοϊός έχει ανατρέψει όσα σχέδια, όνειρα και προγραμματισμούς έγιναν, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
Επειδή λοιπόν όλα ακόμη είναι ρευστά και είναι άγνωστο το πού θα σταματήσει η οικονομική ελεύθερη πτώση, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Θεσσαλίας, στην προ ημερών συνεδρίασή του, αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να θέσει νέους στόχους προσαρμοσμένους όσο περισσότερο γίνεται στα νέα δεδομένα. Το βάρος θα πέσει στοχευμένα σε πελάτες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, τα περιπατητικά μονοπάτια, τη γαστρονομία, το ποδήλατο και φυσικά στην κατάδυση με «πολιορκητικό κριό», την Αλόννησο φυσικά.
Στον απολογισμό για το 2020 που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έγινε γνωστό πως το έτος ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τα τελευταία 15 χρόνια και με overbookings σε πολλά καταλύματα, αλλά και με κρατήσεις που αποδείκνυαν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλους τους προορισμούς της Θεσσαλίας. Μέχρι και τον Μάρτιο εκπρόσωποι της Περιφέρειας συμμετείχαν σε εκθέσεις και σε workshops, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον... ξενοδόχο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ρόλο αυτόν διαδραμάτισε ο κορονοϊός με αποτέλεσμα να ακυρωθεί όλο το τουριστικό πλάνο.
Με το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και τις πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου να ξεκινούν τον Ιούλιο, η προσέλευση τουριστών σημείωσε σημαντική μείωση με πιο έντονες τις τάσεις σε περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από τον μαζικό τουρισμό. Παρόλα αυτά, και τηρουμένων των αναλογιών, η δυναμική της εύκολης οδικής πρόσβασης στη Θεσσαλία φαίνεται να ενδυνάμωσε εν μέρει την επισκεψιμότητα των προορισμών, όπως γνωστοποιήθηκε από την Περιφέρεια.
Στόχοι και προτεραιότητες για το 2021
Μετά από μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, με το «κλείσιμο» του τουρισμού σχεδόν σε όλο το πρώτο εξάμηνο και υπολειτουργώντας στο δεύτερο εξάμηνο, οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας άφησαν ξεκάθαρα τα σημάδια τους στις τουριστικές επιχειρήσεις και έμμεσα σε όλο το επαγγελματικό και εργασιακό κοινό. «Αυτό μας κάνει πιο ευαισθητοποιημένους ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην κανονικότητα όταν αυτή έρθει και να είμαστε έτοιμοι με νέα τουριστικά προϊόντα και νέες αγορές στόχευσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον προγραμματισμό της.
Ο βασικός πρώτος στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί βιώσιμος ο τουρισμός, σε σημείο που να αγγίζει τους 12 μήνες. Οι τομείς είναι οι εξής:
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αποτελεί το δεύτερο σε σειρά τουριστικό προϊόν με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη παγκοσμίως. Μετά την επιτυχημένη ανάδειξη του Παρθενώνα των ναυαγίων στην Αλόννησο, του υποβρυχίου ναυαγίου της Περιστέρας, η Περιφέρεια συνεχίζει με την ανάδειξη και έναρξη δραστηριοτήτων στην Αμαλιάπολη με το εκεί ναυάγιο των βυζαντινών χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σποράδων, Παγασητικού και παραλίων Λάρισας υπάρχουν και άλλα ναυάγια τα οποία αναδεικνύοντάς τα θα σχηματιστεί το πρώτο, πανελλαδικά, δίκτυο υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών του είδους.
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το 2020 υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας με τον σύνδεσμο bike friendly και έγινε η πρώτη Περιφέρεια που ξεκινά δράσεις στον ποδηλατικό τουρισμό με αξιοποίηση υποδομών και με δράσεις ποδηλατικών διαδρομών. Με στόχο την αξιοποίηση της ποδηλασίας ως δραστηριότητας που μπορεί να αναδείξει περαιτέρω τον προορισμό Θεσσαλία σε νέους επισκέπτες, αθλητικά γκρουπ, φίλους του ποδηλάτου, των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, αλλά και των τουριστών που θέλουν να περιηγηθούν στην περιοχή με ένα ήπιο μέσο όπως είναι το ποδήλατο. Από το Πήλιο έως τον Όλυμπο και τα Μετέωρα, από τα ορεινά χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων έως τις απέραντες ακτογραμμές στα Παράλια της Λάρισας, από τον Βόλο έως τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ένας μοναδικός συνδυασμός με τόπους φυσικής και πολιτισμικής ομορφιάς, οι περιοχές αυτές είναι σε θέση να αναδείξουν νέες μορφές βιώσιμου τουρισμού, σύμφωνα με το πλάνο της Περιφερειακής Αρχής.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στην ομάδα εργασίας γαστρονομικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού με κύριο στόχο μέσα από στοχευμένες δράσεις, η Θεσσαλία, μέσω της γαστρονομίας, μακροχρόνια να αποτελεί, βασική επιλογή των επισκεπτών της χώρας μας.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με το πρόγραμμα για το 2021 ετοιμάζονται υποδομές και νέα περιπατητικά μονοπάτια. Η σημασία του Περιπατητικού Τουρισμού είναι μεγάλη, μιας και είναι μετά την ποδηλασία (59%) και την κολύμβηση (57%), η τρίτη δημοφιλέστερη μορφή ήπιας αθλητικής ενασχόλησης στη Γερμανία σε ποσοστό 41%, ενώ είναι η δημοφιλέστερη μορφή αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σε μια εποχή αυξημένης συνειδητοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων της μόλυνσης του πλανήτη, μία ανερχόμενη κατηγορία τουριστικού προϊόντος είναι ο περιβαλλοντικός τουρισμός, που αναφέρεται στον φυσιολατρικό τουρισμό, στην παρατήρηση άγριας ζωής, στην παρατήρηση και τη βιωματική συμμετοχή των τουριστών στη ζωή των μόνιμων κατοίκων μιας περιοχής, στον οικολογικό τουρισμό με την προαγωγή περιοχών φυσικού κάλους και στον αγροτουρισμό.
Ισραήλ, Κορέα και Ιαπωνία στους θεσσαλικούς «στόχους»
ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΥΨΟΥΣ 420.000 ΕΥΡΩ
Βάσει αυτού του πλάνου για το ερχόμενο έτος έχουν καταγραφεί και οι χώρες στόχευσης και οι κατηγορίες σε κάθε χώρα. Βέβαια όπως υπογραμμίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της πανδημίας και τα επίπεδα αυτής στη Θεσσαλία, ποιες χώρες θα έχουν ανοικτά σύνορα, ποιοι προορισμοί θα βρίσκονται στο χαμηλότερο επιδημιολογικό επίπεδο και ποιες πτήσεις θα μπορούν να έρθουν Ελλάδα. Αρχικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύει -με συνθήκες κανονικότητας- στις παρακάτω κατηγορίες τουριστών και χώρες:
* Γερμανία adults 50+
* Γερμανία youth
* Γαλλία adults 50+
* Ρωσία μαθητικά groups
* Ισραήλ youth + adults
* Κορέα - Ιαπωνία γενικού τουρισμού
* Ολλανδία εναλλακτικές μορφές
* Ελλάδα
Ο προϋπολογισμός προβολής Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΠΕ Λάρισας για το έτος 2021 ανέρχεται στις 420.000 ευρώ.
Κώστας Γκιάστας Ελευθερία