Οι προοπτικές και οι λύσεις για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αναδείχθηκαν σε διημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου στο Μπούρτζι. στη Σκιάθο και η οποία διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου και τον Εμπορικό & Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου.

Στόχος της διημερίδας με τίτλο «Προοπτικές, Ευκαιρίες και Λύσεις για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος» ήταν ο αρχικός απολογισμός για την τρέχουσα σεζόν, η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι τουριστικές επιχειρήσεις, η παρουσίαση προτάσεων βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και μείωσης του λειτουργικού κόστους και η παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Στήριξη από τα χρηματοδοτικά προγράμματα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε πως «οδεύουμε σταδιακά προς το τέλος της τουριστικής σεζόν για τα αποτελέσματα της οποίας όσον αφορά την επισκεψιμότητα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Παράλληλα, όμως βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης που δεν ξέρουμε, ποιες συνέπειες θα επιφέρουν για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2023. Ωστόσο κρατάμε τα θετικά της πολύ καλής φετινής τουριστικής χρονιάς και ευελπιστούμε πως με τα διαθέσιμα εργαλεία από τα χρηματοδοτικά προγράμματα κα τις προτάσεις που θα καταθέσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα καταφέρουν οι μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις να βγουν αλώβητες. Εμείς ως Επιμελητήριο οφείλουμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, και τις προτάσεις τόσο τις δικές μας και όσο και αυτές των επαγγελματιών των Σποράδων αλλά και όλης της Μαγνησίας να τις προωθούμε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και την κυβέρνηση».

Επίσης υπογράμμισε πως από πλευράς κυβέρνησης μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, όπου βέβαια ένα ποσοστό χρημάτων επιστράφηκε στο κράτος, αλλά και τα προγράμματα «Ανάσα 1» και Ανάσα 2» υπήρξε μια σημαντική επιχορήγηση για τις επιχειρήσεις των Σποράδων, ενώ αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται πως για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε στη διημερίδα ξεχωριστή ομιλία από τον ειδικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Φανούριο Παναγόπουλο.

Ο κ. Μπασδάνης γνωστοποίησε πως σε λίγες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας παρουσία γενικών γραμματέων υπουργείων που ασχολούνται εξειδικευμένα με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να ενημερωθούν οι επαγγελματίες για τις δυνατότητες που υφίστανται.

Ο απολογισμός για τα ταμεία των επιχειρήσεων

Ο Προέδρος Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου κ. Χρήστος Δημητριάδος τόνισε πως ήταν μια σημαντική διημερίδα αυτή που διοργανώθηκε στη Σκιάθο. Διανύουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθο να είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019. Αυτή η εξέλιξη μιας δίνει μια ελπίδα και στο τέλος Οκτωβρίου ως εμπορικός και επαγγελματικός σύλλογος θα κάνουμε τον απολογισμό μας, ώστε να οργανωθούμε καλύτερα, να αποφύγουμε λάθη και να πιέσουμε καταστάσεις προκειμένου το 2023 να είναι καλύτερο και για τα ταμεία των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στα έσοδα των επιχειρήσεων ο κ. Δημητριάδος είπε πως αυτό που εισπράττουμε από συναδέλφους είναι πως η κατανάλωση στις επιχειρήσεις βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. Όμως φέτος τα έξοδα είναι πολύ πιο μεγάλα, όπως προκύπτουν από την ακρίβεια στις ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σποράδων Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας & ΕΟΑΕΝ και υποψήφιος διδάκτωρ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης αναφέρθηκε στις «συνέργειες και συνεργασίες ως εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα»,

Ο ίδιος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία οργανισμών προώθησης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών, όχι μόνο γιατί αυτό το βλέπουμε από το εξωτερικό που αποτελεί ήδη τάση, αλλά και λόγω της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας από το υπουργείο τουρισμού που δίνει τη δυνατότητα για ίδρυση αντίστοιχων φορέων σε επίπεδο περιφερειών.

Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική κίνηση των Σποράδων είπε πως «υπάρχει μια αυξημένη τουριστική κίνηση στις Σποράδες σε σχέση τόσο με τις δύο προηγούμενες χρονιές που επικρατούσε η πανδημία όσο και με το 2019, αλλά θα ρέπει να δούμε στο τέλος της σεζόν τι μας έχει έχει μείνει. Σίγουρα ήταν πολύ θετικό το γεγονός πως ήρθαν οι επισκέπτες και έμειναν ευχαριστημένοι. Πλέον θα πρέπει να βρούμε ξανά τον βηματισμό μας, γιατί μετά από δυο χρόνια στασιμότητας λόγω πανδημίας, είδαμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω για παράδειγμα της έλλειψης εξειδικευμένου εποχιακού προσωπικού.

114 διακομιδές με το πλωτό ασθενοφόρο

Προσκεκλημένος στη διημερίδα ήταν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος μίλησε με θέμα «Ένα χρόνο πλωτό ασθενοφόρο: αποτελέσματα και οφέλη».

Φώτης Σπανός Θεσσαλία