Με ευοίωνες προοπτικές ξεκινάει η φετινή σεζόν για τα τουριστικά παράλια της Θεσσαλίας, κυρίως για τα νησιά των Σποράδων που αναμένουν αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό. Ανάλογοι οι ρυθμοί και στην αγορά εργασίας καθώς η ζήτηση για προσωπικό είναι έντονη και οι ανάγκες αυξημένες. Εργαζόμενοι, όμως, για τα θεσσαλικά νησιά και τα παράλια της Λάρισας κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να βρεθούν. Οι Κυκλάδες και το Αιγαίο παραμένουν ένας μεγάλος ανταγωνιστής.
Τον Μάρτιο, σε πανελλαδικό επίπεδο, δημιουργήθηκαν 63.689 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αριθμός που αποτελεί μάλιστα την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 23 ετών. Ανά ειδικότητα, η πρωτιά στις νέες θέσεις εργασίας ανήκει στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους (9.113 θέσεις) και ακολουθούν οι υπάλληλοι γραφείου (6.445), οι μάγειρες και οι ψήστες (6.249) και οι καμαριέρες (5.900).
Το ρεκόρ αυτό σηµατοδοτεί άλλωστε την αύξηση της εποχικής απασχόλησης όχι µόνο λόγω των ηµερών του Πάσχα αλλά και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, που όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί και αυτή σε αυξητικούς ρυθµούς. Καθώς µάλιστα οι νέοι εργαζόµενοι δεν έχουν βγει ακόµη στην αγορά εργασίας κυρίως λόγω της διάρκειας της ακαδηµαϊκής περιόδου, οι νέες προσλήψεις αφορούν κατά κύριο λόγο µεγαλύτερους σε ηλικία εργαζοµένους, άνω των 30 ετών. Οι οποίοι, λόγω και της εµπειρίας τους, διεκδικούν προσλήψεις µε συµβάσεις πλήρους απασχόλησης. Οι καλύτερες εργασιακές σχέσεις άλλωστε αποτελούν, µαζί µε τους µισθούς, ένα επιπλέον κίνητρο για να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δηµοσιοποιήθηκαν χθες, η Ελλάδα είναι ακόµη στην προτελευταία θέση όσον αφορά την απασχόληση, µε µόλις το 67% των ατόµων ηλικίας από 20 έως 75 ετών να απασχολούνται, έναντι 75% κατά µέσον όρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, το 31% των απασχολουµένων διαθέτει περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνται για τις ανάγκες της θέσης που καλύπτουν. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22%.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr