Προς νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων οδεύει φέτος ο ελληνικός τουρισμός παρά το γεγονός πως παρατηρείται μια κάμψη του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο. Πέρυσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 17,7 δισ. ευρώ, ενώ το ρεκόρ διατηρεί η χρήση του 2019, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 18,2 δισ. ευρώ. Ως στοίχημα εμφανίζεται επί του παρόντος η διαμόρφωση των φετινών εισπράξεων άνω των 18,5 δισεκατομμυρίων.
Καλό το α΄ εξάμηνο
Σύμφωνα με στοιχεία φορέων του ελληνικού τουρισμού, που δημοσιεύει η Καθημερινή, τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2022. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης της Aegean κατά το διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου: η επιβατική κίνηση εξωτερικού για την Aegean από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζεται αυξημένη κατά 65% έναντι του 2022 και 12% έναντι του 2019, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενισχύθηκε κατά 72% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και κατά 30% σε σχέση με το 2019. Η πρόβλεψη περί υψηλότερων εσόδων στηρίζεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατομμύρια.
Τυπικά, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς καταγράφεται μόλις το 5% των ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο το 25%. Το τρίτο τρίμηνο αποτελεί την αιχμή του έτους και αντιστοιχεί στο 60% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ 10% είναι οι εισπράξεις του τέταρτου τριμήνου. Με δεδομένο ότι οι εισπράξεις του φετινού πρώτου εξαμήνου θα είναι υψηλότερες του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 και πως το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά, συνάγεται το συμπέρασμα πως εκτός απροόπτου –όπως, για παράδειγμα, ενός κακού τέταρτου τριμήνου λόγω απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων– φέτος θα καταγράφει νέο ρεκόρ εισπράξεων. Αυτό επισημαίνουν μιλώντας στην «Κ» οικονομολόγοι που παρακολουθούν στενά τα συγκεκριμένα μεγέθη.
Οι Γερμανοί τουρίστες
Θα πρέπει να επισημανθεί πως με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι κρατήσεις από τη Γερμανία για το τρίτο τρίμηνο εμφανίζονται στάσιμες ή και οριακά πτωτικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το γεγονός αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διοχέτευση ενός σημαντικού αριθμού των προωθητικών ενεργειών των μεγάλων γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος κυρίως της Ισπανίας και δευτερευόντως της Ελλάδας. Οι ελκυστικότερες τιμές στην Τουρκία διαμορφώνουν επίσης ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται και για την αμερικανική αγορά, δεδομένης της υποχώρησης σε σχέση με πέρυσι της ισοτιμίας του δολαρίου, που αφαιρεί το σχετικό όφελος για τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να εξαχθούν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για το συνολικό αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα φέτος. Ασφαλέστερη διαπίστωση, πάντως, αποτελεί το ότι η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει πλέον υψηλότερες επιδόσεις σε όρους εισπράξεων απ’ ό,τι σε όρους ταξιδιωτικής κίνησης, καθώς η ταυτότητα των επισκεπτών της τείνει προς υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Και αυτό μπορεί να υπεραντισταθμίσει και οποιαδήποτε λελογισμένη μείωση αφίξεων από τη Γερμανία ή αλλού.
Ηλίας Γ. Μπέλλος, Καθημερινή