Ήταν 2005 όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό πως στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας, στα σύνορα με τη Βοιωτία, σχεδιαζόταν μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Χρειάστηκε όμως πάνω από μια δεκαετία και ένας απίστευτος γραφειοκρατικός "Γολγοθάς" μέχρι το mega πρότζεκτ των 1,3 δισ. ευρώ "Atalanti Hills" στην περιοχή "Έξαρχος" του δήμου Λοκρών να βρει τελικά το δρόμο της... υλοποίησης.
Από το 2006, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης των προμελετών και της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων, οι επενδυτές της εταιρείας "Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε”, όπου συμμετέχουν η Europa Capital- από τους σημαντικότερους απενδυτικούς οργανισμούς ακινήτων- και η επενδυτική εταιρεία Prufrock investments, βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με το αδιέξοδο. Την άνοιξη του 2011 μάλιστα οι φορείς της επένδυσης είχαν εκφράσει με επιστολή τους προς την τότε Κυβέρνηση την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το έργο, εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό παρά το ότι είχαν επενδυθεί περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.
Μετά από ένα κυκεώνα εμποδίων, μόλις χθες ανακοινώθηκε πως υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) "Atalanti Hills" σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, εξέλιξη που ανάβει το "πράσινο φως” για την έκδοση της άδειας δόμησης και την κατασκευαστική φάση της τουριστικής επένδυσης. Είχε προηγηθεί πέρσι τον Ιούλιο η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αρχικά η επένδυση άγγιζε τα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το κόστος συρρικνώθηκε μετά από τόσα χρόνια αναμονής. Η περίπτωση του "Atalanti Hills" δεν είναι το μοναδικό... δείγμα καθυστερήσεων επενδυτικών τουριστικών σχεδίων στην Ελλάδα. Περισσότερα από 25 χρόνια χρειάστηκαν για να ξεφύγει από υα γρανάζια της γραφειοκρατίας η επένδυση της Minoan Group Plc για το "Ίτανος Γαία” στην Κρήτη.
Επόμενο βήμα, πλέον, για το "Atalanti Hills" είναι η κατάθεση από τα συναρμόδια υπουργεία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και νέα γραφειοκρατικά κωλύματα.
Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, που αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 5.5 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης από την έναρξη της κατασκευής, ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας υπολογίζεται πως θα εξασφαλίζει πάνω από 8 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Στον προγραμματισμό των επενδυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμα γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών, και 3.306 επιπλωμένες κατοικίες 5.882 κλινών. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν το 2,56% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα.
Η επένδυση, που βάζει την Αταλάντη στον "τουριστικό χάρτη” και αναμένεται να τη μετατρέψει σε πόλο έλξης για τους λάτρεις του γκολφ και του luxury τουρισμού, αποτελεί την πρώτη με το νέο νομοθετικό καθεστώς Π.Ο.Τ.Α. και τη δεύτερη μετά την αντίστοιχη της Μεσσηνίας, όπου δημιουργήθηκε το Costa Navarino. Στόχος είναι η εξέλιξη της περιοχής σε αθλητικό προορισμό μέσω της κατασκευής των τριών γηπέδων γκολφ (18 οπών το καθένα), αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Η κατασκευή των τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ("Νότος, "Ζέφυρος”, "Βορράς”) αναμένεται να γίνει τμηματικά. Ο "Νότος” θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την Κωπαΐδα. Περιλαμβάνει το ξενοδοχείο με τις περισσότερες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, ανοιχτό θέατρο, γήπεδα τένις , το κεντρικό golf club, σπα, παιδότοπο, πολιτιστικό κέντρο κλπ. Ο "Ζέφυρος” θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίες που θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ. Ο "Βορράς” θα απευθύνεται σε οικογένειες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και γήπεδα. Πρώτα θα ξεκινήσει η ανέγερση του "Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο "Ζέφυρος” και ο "Βορράς”.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τομέα παροχής τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου- σε μια περίοδο άλλωστε που ο Τουρισμός στη χώρα μας ανεβαίνει σταθερά- και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή, στην μείωση της εποχικότητας που καταγράφεται στον ελληνικό Τουρισμό, στην ενίσχυση των λιγότερων αναπτυγμένων προορισμών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Βασιλική Κουρλιμπίνη (Capital.gr)