Το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που βιώνει φέτος η χώρα μας συμπαρέσυρε και τον ακριβό τουρισμό που μετακινείται με δικά του αεροπλάνα. Κάθε 20 λεπτά, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος προσγειώνεται σε ή απογειώνεται από ελληνικό αεροδρόμιο, μεταξύ των οποίων και το θεσσαλικό της Σκιάθου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πολύ περισσότερα αεροπλάνα κατά το τελευταίο δίμηνο, που μεταφέρουν ξένους ως επί το πλείστον επισκέπτες κυρίως στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Μυκόνου, της Θεσσαλονίκης, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας αλλά και της Καλαμάτας.

Oι ιδιωτικές πτήσεις κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η μεγάλη αναβάθμιση του ελληνικού brand name διεθνώς και η κατάταξη πολλών ελληνικών προορισμών μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αναβάθμιση των υποδομών αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, είναι οι λόγοι της άνθησης αυτής, εξηγούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, από τις αρχές Ιανουαρίου φέτος έως και τα τέλη Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 6.000 ιδιωτικές πτήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και η τελευταία πριν από την πανδημία. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιωτικές πτήσεις κατευθύνονται στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, καθώς και σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Το νέο Delos Lounge στη Μύκονο, που έχει δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των επιβατών αυτών των πτήσεων, γνωρίζει φέτος μεγάλες στιγμές όπως και το terminal Γενικής Αεροπορίας του «Ελευθέριος Βενιζέλος», που εξυπηρετεί τις ιδιωτικές πτήσεις. Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο επτάμηνο φέτος πραγματοποιήθηκαν 8.149 πτήσεις έναντι 4.866 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για περίπου 3.300 πτήσεις παραπάνω, ήτοι ποσοστό της τάξης του 67%. Αθροιστικά τα 15 αυτά αεροδρόμια έχουν υποδεχτεί έως τα τέλη Ιουλίου περισσότερες από 14.000 πτήσεις, που κατά μέσον όρο σημαίνει τρεις πτήσεις την ώρα κάθε ώρα του εικοσιτετραώρου και κάθε ημέρα της εβδομάδας. Αλλά οι πτήσεις είναι περισσότερες: αν συνυπολογίσει κανείς τις ιδιωτικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε άλλα αεροδρόμια, όπως της Καλαμάτας, τότε ο αριθμός ανεβαίνει πάνω από τις 15.000 πτήσεις. Και σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονται, βεβαίως, ιδιωτικές πτήσεις με ελικόπτερα, οι οποίες μόνο στα Σπάτα ξεπέρασαν τις 2.500 από τις αρχές του έτους.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr