Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ, οι οποίοι επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου για τις διακοπές τους σύμφωνα με τον κ. Sivan Zamir. Ο κ. Zamir, Ισραηλινής καταγωγής και κάτοικος του Τελ Αβίβ είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού ιστότοπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ ο οποίος δραστηριοποιείται με την προώθηση διαφόρων περιοχών στη χώρα μας, του greece-islands.co.il. Μέσα στις πολλές περιοχές που προωθεί ο ιστότοπος συγκαταλέγεται και το Πήλιο, για το οποίο τα τελευταία 5 με 6 χρόνια παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη ζήτηση εκ μέρους των Ισραηλινών τουριστών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Θεσσαλία» ο κ. Zamir, ο οποίος βρέθηκε για επαγγελματικά ζητήματα στην περιοχή μας, μίλησε για το αυξανόμενο φαινόμενο των αφίξεων τουριστών από τη χώρα του στο Πήλιο. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «το Πήλιο διαθέτει ότι θέλουν οι Ισραηλινοί τουρίστες από ένα τουριστικό προορισμό. Έχει πολύ όμορφες παραλίες, πηγές νερού, καλά εστιατόρια με ποιοτικό φαγητό, αλλά και αρκετό πράσινο. Συνδυάζει τα πάντα. Πολλοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για να το επισκεφτούν, ενώ περίπου ένα 60% των Ισραηλινών που θα έρθουν στην Ελλάδα θα περάσουν από αυτό και θα παραμείνουν για 2 έως 3 μέρες. Κάθε χρόνο εδώ και 6 χρόνια έρχονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες στην περιοχή, ενώ το ερχόμενο έτος αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα έρθουν αποκλειστικά για το Πήλιο». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «οι τουρίστες λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από τον ιστότοπο μας και έρχονται για να το επισκεφτούν. Ένα 40% από αυτούς που θα επισκεφτούν την περιοχή παραμένουν κάνοντας διακοπές για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα».
Στην ερώτηση ποιες περιοχές επισκέπτονται και τι δραστηριότητες κυρίως προτιμούν οι τουρίστες από το Ισραήλ ο κ. Sivan Zamir σημειώνει πως «φυσικά οι τουρίστες επισκέπτονται την ανατολική ακτή του Πηλίου. Ο Μυλοπόταμος, το Χορευτό, η Ζαγορά και άλλα μέρη αποτελούν τους αγαπημένους τους προορισμούς. Επίσης επισκέπτονται και τα παραθαλάσσια χωριά του Παγασητικού, καθώς συχνά θέλουν κάνουν διακοπές σε αυτά. Πολλές φορές τα χρησιμοποιούν ως βάση για τις διάφορες εκδρομές τους στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα όσον αφορά στις δραστηριότητες πολλές φορές προτιμούν να νοικιάζουν σκάφη ή αυτοκίνητα, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εξερευνήσουν την περιοχή, ενώ τους αρέσει πολύ να πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες όπως το rafting. Ταυτόχρονα αφιερώνουν τουλάχιστον μια μέρα των διακοπών πηγαίνοντας για ψώνια στον Βόλο. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα επιθυμούν να αποκτήσουν ένα δεύτερο σπίτι στο Πήλιο και προσανατολίζονται στην αγορά ακινήτων».
Ο κ. Zamir αναφέρθηκε και σε ορισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί τουρίστες στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «κάποιοι μας έχουν αναφέρει πως μπερδεύτηκαν με τη σήμανση και τις πινακίδες στον δρόμο, ενώ ορισμένοι δυσκολεύτηκαν να βρουν τον δρόμο που οδηγεί από Χάνια σε Κισσό. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα των τουριστών δεν είναι το οδικό δίκτυο αλλά η έλλειψη απευθείας σύνδεσης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με πτήσεις από το Ισραήλ. Οι επισκέπτες από Ισραήλ έρχονται στο Πήλιο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι βέβαια από την Αθήνα. Η απόσταση και ο χρόνος που απαιτείται για να έρθουν αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για αρκετούς. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η απευθείας αεροπορική σύνδεση, χωρίς συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα και παρεμβολές τουριστικών πρακτόρων που κατευθύνουν τον επισκέπτη σε συγκεκριμένα μέρη, είναι μεγάλης σημασίας για τους τουρίστες από το Ισραήλ. Οι ίδιοι επιθυμούν να αποφασίζουν ελεύθερα που θα πάνε και που θα μείνουν».
Τέλος ο κ. Sivan Zamir δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από την παραμονή του στην περιοχή μας από την οποία έχει καλές αναμνήσεις και τονίζει πως «πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτες συχνά ονειρεύονται την επόμενη εκδρομή τους στο Πήλιο. Εμείς τους βοηθούμε σε αυτό παρέχοντάς τους συμβουλές. Παράλληλα με αυτό βοηθάμε στο να γίνει γνωστή η περιοχή στο ευρύ κοινό. Σε αυτό το έργο μας προς το παρόν βοηθούν με την υποστήριξη τους μόνο ιδιώτες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων».
Χαράλαμπος Σοφιάδης (Θεσσαλία)