H Air China θα προσθέσει απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο στην Αθήνα από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου.

Ο ισχυρός άνδρας της Cosco στην Ελλάδα, εξηγώντας σε κύκλο παραγόντων της ελληνικής κρουαζιέρας το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών προέβη στην παραπάνω αποκάλυψη.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, η Cosco Shipping, έχει υπογράψει συμφωνία με την China Eastern Airlines, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας, προκειμένου να μεταφέρει με ναυλωμένες πτήσεις απευθείας από κινεζικές πόλεις γκρουπ Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Τα γκρουπ αυτά θα επιβιβάζονται στα κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν ταξίδια από τον Πειραιά για το Αιγαίο αλλά και την Αδριατική και τη Μεσόγειο.

Η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας θεωρούνται υψηλής πραγματικής και σημειολογικής σημασίας για τη συνεργασία των δύο χωρών. Αποτελούν δε δεδηλωμένο στόχο της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας παρά την αμφισβητούμενη από μερικές πλευρές οικονομική βιωσιμότητά τους τουλάχιστον για την ώρα.

‘Ετσι πολλοί εκτιμούν πως η έναρξη τακτικών απευθείας δρομολογίων από την Air China θα εξαρτηθεί και από πολιτικές παραμέτρους αλλά και από τη δυνατότητά της να έλθει σε συμφωνία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στο θέμα της Air China αναφέρθηκε προ ημερών και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Τζόου Σιαολί, ο οποίος δήλωσε ότι «η Air China πρόκειται να εγκαινιάσει αεροπορική γραμμή που θα συνδέει απευθείας το Πεκίνο με την Αθήνα». Παράγοντες που παρακολουθούν τις σινοελληνικές σχέσεις τοποθετούν ως χρονικό στόχο του Πεκίνου για την εξέλιξη αυτή τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η Κίνα είναι η Τιμώμενη Χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποδίδει αυξημένη σημασία σε αυτό το γεγονός. Επίσημη ανακοίνωση, πάντως, ενδέχεται να έλθει πολύ νωρίτερα, ίσως και κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα στα μέσα Μαΐου, σημειώνουν άλλες πηγές.

Η Air China πραγματοποιεί σήμερα πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Σάββατο αλλά μέσω Μονάχου αν και χωρίς μετεπιβίβαση σε άλλο αεροσκάφος.

Καθημερινή (Ηλίας Μπέλλος)