Χαώδη χαρακτήρισε την κατάσταση στον τουρισμό ο Γιώργος Ζαφείρης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, καθώς οι επαγγελματίες κατάφεραν να ανοίξουν, εφάρμοσαν πρωτόκολλα, έκαναν έξοδα, εκπαιδεύσεις και ξαφνικά η κατάσταση αλλάζει ξανά…

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι, ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και κρατήσεις, τελικά τα ταξίδια θα είναι πολύ δύσκολα, καθώς χώρες που ανοίγουν τα σύνορα, αναγκάζουν όσους πηγαίνουν διακοπές να μπουν σε καραντίνα.

Για άλλη μια φορά το Αθηνοκεντρικό κράτος σχεδίασε τα πράγματα όπως θέλει, τα έβαλε πολύ καλά στο χαρτί, ώστε να απομονώσει ένα μέρος ευάερο και ευήλιο, με τηλέφωνο κλπ. Σε ένα ξενοδοχείο 10 δωματίων, δεν γίνεται να απομονωθεί μια πτέρυγα (…) για να απομονωθούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού, εξήγησε ο πρόεδρος των ξενοδόχων και πρόσθεσε ότι σε ένα μικρό ξενοδοχείο με δωμάτια καραντίνας δεν θα υπάρχουν άλλα δωμάτια για άλλους πελάτες, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ, του Βόλου, ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

«Δεν μπορεί κανένας να φανταστεί τι κακό κάνει στη φήμη της χώρας αν κυκλοφορήσει ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδας, έχουν γίνει ολίγον… Νοσοκομεία με δωμάτια καραντίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε ότι ακόμη η κατάσταση μπερδεύτηκε πάρα πολύ και δεν μπορεί το κράτος για άλλη μια φορά να ρίχνει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες, γιατί τα κρούσματα κορωνοϊού, πρέπει να αντιμετωπιστούν από το σύστημα υγείας του κράτους.

«Δεν μπορεί να καλεί τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα της πανδημίας, να συνεχίζουν να «αλωνίζουν» τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και να μη μιλάει κανένας για αυτά», ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Το «ανέκδοτο» της πισίνας

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε ότι ως ανέκδοτο κυκλοφορεί το ότι βγήκαν νέοι κανονισμοί για τις πισίνες, για τον Covid 19, οι επιχειρηματίες συμφώνησαν με τις οδηγίες των υγειονομικών και ζητούν στην πισίνα να είναι ένας άνθρωπος κάθε πέντε τετραγωνικά μέτρα και ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν τον «τροχονόμο» και να μετρούν κάθε στιγμή τι απόσταση έχει ο κάθε πελάτης τους στην πισίνα. Επίσης χαρακτήρισε αστείο την υποχρέωση των πελατών που μπαίνουν στην πισίνα, να φοράνε σκουφάκια και τόνισε ότι μπορεί ορισμένα πράγματα να προκαλούν γέλιο, αλλά έρχεται ο πονοκέφαλος για τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων τα μέτρα που ζητάει η πολιτεία έχουν υπολογιστεί σε 5-7 € αύξηση του κόστους ανά άτομο, γιατί εκτός από τα ατομικά μέτρα προστασίας μια επιχείρηση θα χρειαστεί παραπάνω προσωπικό για να λειτουργήσει.

Για το θέμα του εργασιακού ο Γ. Ζαφείρης είπε ότι επικρατεί αλαλούμ, καθώς οι ξενοδόχοι υποχρεώνονται να προσλάβουν όσο προσωπικό είχαν πέρυσι και να το βάλουν σε διαθεσιμότητα, ενώ ο ίδιος μετέφερε και στον υπουργό Οικονομικών, ότι μ’ αυτή την τρέλα που επικρατεί θα …αυτοκτονήσουν οι λογιστές, καθώς αλλάζουν καθημερινά οι εγκύκλιοι.

Επίσης ανέφερε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δόθηκε μόλις στο 9% των επιχειρήσεων, ο τουρισμός δεν έχει πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ η στήριξή του ήταν αυτή που ίσχυε για όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ξενοδόχοι, επανέλαβε ο κ. Ζαφείρης, είχαν ζητήσει από την Πολιτεία ένα σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και τα ξενοδοχεία να είναι έτοιμα αν πάνε όλα καλά να υπάρχει δουλειά να εργαστούν.

Το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει η ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας στα μικρά ξενοδοχεία και θα είναι προαιρετικά μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, από τον πρωθυπουργό, αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Όπως γράφει, φάνηκε άλλη μια φορά ότι, όταν τα αιτήματα μας είναι δίκαια, βρίσκουμε ανταπόκριση και μόνο όταν είμαστε ενωμένοι καταφέρνουμε να βρούμε λύση για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Ο κ. Ζαφείρης ενημερώνει τα μέλη της Ένωσης ότι μετά από 3ήμερη προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων για ανεύρεση ξενοδοχείου καραντίνας και στην ηπειρωτική Μαγνησία, βρέθηκε ξενοδοχείο, του οποίου το όνομα θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις υπογραφεί η σύμβαση με το Υπουργείο Τουρισμού.

magnesianews.gr