Αναθέρμανση κρατήσεων για Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο στην αγορά της Γερμανίας. Η ανάκαμψη του όγκου κρατήσεων αφορά τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών στη χώρα μας. Αποδείχθηκε, όμως, αρκετή για να αναδειχθεί η Ελλάδα μπεστ σέλερ της γερμανικής αγοράς τον συγκεκριμένο μήνα.
Η στροφή των Γερμανών σε κρατήσεις προς Ελλάδα τον Ιούνιο αποτελεί τη μια όψη του νομίσματος, καθώς παράγοντες του χώρου και έμπειρα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό. Ο λόγος, όπως εξηγούν, είναι πως οι κρατήσεις Ιουνίου αφορούν πακέτα της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού για τουρίστες που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα κυρίως το διάστημα Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Περίοδο στην οποία πραγματοποιούνται περισσότερες από τις μισές διανυκτερεύσεις όλης της χρονιάς.
Οι ίδιες πηγές συνδέουν ευθέως την αναθέρμανση κρατήσεων για την Ελλάδα με το κύμα προσφορών από τους Έλληνες ξενοδόχους, ιδιαίτερα για την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου όταν οι τιμές δωματίων και τα έσοδα των ξενοδοχείων φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία κρατήσεων πακέτων διακοπών στη γερμανική αγορά που δημοσιοποιεί η Amadeus Leisure IT (πρώην Traveltainment) η Ελλάδα αναδείχθηκε μπεστ σέλερ προορισμός τον Ιούνιο. Κι αυτό καθώς μόλις τέσσερις από τους δέκα κύριους προορισμούς καλοκαιρινών της Μεσογείου κατέγραψαν άνοδο τον Ιούνιο και από αυτούς οι τρεις ήταν ελληνικοί.
Το Ηράκλειο, κύρια αεροπορική πύλη της Κρήτης, σημείωσε αύξηση κρατήσεων 10,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Άνοδος η οποία αποδείχθηκε συνέχεια της οριακής αύξησης κρατήσεων 1% τον Μάϊο κι ενώ είχε προηγηθεί πτώση 6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι.
Η Ρόδος κινήθηκε με άνοδο κρατήσεων 10,7% τον Ιούνιο αφήνοντας πίσω ένα δίμηνο χαμηλών πτήσεων με υστέρηση κρατήσεων 11% τον Απρίλιο και 9,3% τον Μάϊο έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2018.
Τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων μεταξύ των δέκα κύριων προορισμών της Μεσογείου εμφάνισε τον Ιούνιο η Κως φθάνοντας στο +24,5% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Εμφανίζοντας αντίστοιχη συμπεριφορά με τη Ρόδο, η Κως ξαναβρήκε θετικό πρόσημο κρατήσεων από Γερμανία τον Ιούνιο ύστερα από υστέρηση 14% τον Απρίλιο και 4,2 τον Μάϊο.
Η συνολική εικόνα κρατήσεων στη γερμανική αγορά, ωστόσο, οδηγεί στελέχη της αγοράς στην εκτίμηση πως η φετινή «αρρυθμία» συνδέεται λιγότερο με τις τιμές στους προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία ή η Αίγυπτος και περισσότερο με το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Γερμανία και άλλες βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Κλίμα το οποίο αποδίδεται στις ενδείξεις υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την υστέρηση κρατήσεων προς Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες από τη Γερμανική αγορά δεν επωφελήθηκαν προορισμοί όπως η Αττάλεια της Τουρκίας. Ο βασικός παραθεριστικός προορισμός της Τουρκίας κατέγραφε συνεχή υστέρηση κρατήσεων από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με πέρυσι και μόλις τον Ιούνιο σημείωσε μικρή άνοδο 2,2% έναντι του 2018. Η εικόνα κρατήσεων της Αττάλειας είναι ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά διακοπών της Μεσογείου φέτος, καθώς η τουρκική τουριστική «μητρόπολη» αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνολικού όγκου κρατήσεων των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών της Μεσογείου.
Σε καθοδικό κανάλι εξακολουθούν να κινούνται φέτος οι βασικοί προορισμοί διακοπών της Ισπανίας και της Αιγύπτου.
Παναγιώτης Υφαντής Euro2day.gr