Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η καθυστέρηση των βρετανικών αρχών να αναβαθμίσουν την Ελλάδα από «πορτοκαλί» σε «πράσινο» προορισμό, με τα νησιά των Σποράδων να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και αυτό καλοκαίρι.
Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τους βασικούς πελάτες για πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά ο Ιούνιος έχει ήδη χαθεί, καθώς η νέα αξιολόγηση από τις βρετανικές αρχές θα γίνει στις 28 του μηνός. Ταξιδιωτικά πρακτορεία ακυρώνουν τουριστικά πακέτα για Ελλάδα, με την TUI να «παγώνει» τις κρατήσεις σε ελληνικούς προορισμούς έως τις 11 Ιουλίου. Το Λονδίνο, πάντως, φαίνεται να επιθυμεί να κρατήσει εντός του νησιού τη φετινή τουριστική δαπάνη.
Σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις έχει σε μια πολύ μεγάλη μερίδα Eλλήνων ξενοδόχων και προορισμών η συνεχιζόμενη επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα, καθώς έχει μηδενίσει πρακτικά τα έσοδα από τη βρετανική αγορά. Για ορισμένους ξενοδόχους η βρετανική αγορά καλύπτει έως και το 40% των εσόδων τους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να έχει χαθεί και να υπάρχουν πλέον αμφιβολίες και για τον Ιούλιο.
Το θέμα συζητήθηκε και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ του Ελληνα και του Βρετανού πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μη γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες στη βρετανική αγορά σταμάτησαν τα ταξίδια προς την Ελλάδα έως τα τέλη Ιουνίου ή και τις αρχές Ιουλίου, ανάλογα με τον προορισμό.
Οπως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, η επόμενη αναθεώρηση των χαρακτηρισμών των προορισμών από τις βρετανικές αρχές θα γίνει στις 24 Ιουνίου και η Ελλάδα προσδοκά από την «πορτοκαλί» λίστα -που συνεπάγεται καραντίνα- να μπει στην πράσινη. Ωστόσο πυκνώνουν οι πληροφορίες στην αγορά πως η βρετανική κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της μόνο τους επιδημιολόγους αλλά και τους οικονομολόγους, που τη συμβουλεύουν να κρατήσει την τουριστική δαπάνη που πραγματοποιούν οι πολίτες της στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω τον αποχαρακτηρισμό της Ελλάδας από «πορτοκαλί» προορισμό, παρά τη μεγάλη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της.
Η TUI UK, ο βραχίονας της γερμανικής TUI AG που παρέχει υπηρεσίες σε Βρετανούς πολίτες, ανακοίνωσε πως «παγώνει» τις πωλήσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων έως και τις 11 Ιουλίου στη Βρετανία εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα διεθνή ταξίδια. Από τις ακυρώσεις του βρετανικού τουριστικού γραφείου επηρεάζονται και ελληνικοί προορισμοί και ειδικότερα Ζάκυνθος («πάγωμα» έως τις 28 Ιουνίου) και Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Θεσσαλονίκη («πάγωμα» έως τις 4 Ιουλίου). Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσείλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η TUI UK στη σχετική με τις ακυρώσεις πακέτων ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «θέλουμε να προσφέρουμε αυτό το καλοκαίρι στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές, οπότε, όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) επιτρέπει τα ταξίδια, θα υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας, όπως αυτά έχουν προγραμματιστεί. Επανεξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις 24 Ιουνίου».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σημειώνει πως «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, καθότι βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».
Χάθηκε ο Ιούνιος, αμφιβολίες για τον Ιούλιο – Συνάντηση Μητσοτάκη - Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr με πληροφορίες από Καθημερινή