Ως θετικά καταγράφονται τα πρώτα σημάδια στον τομέα του τουρισμού για τα παράλια του Νομού Λάρισας και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση χωρίς ανατροπές, τότε αναμένεται να είναι συνολικά μια αρκετά καλή σεζόν, μετά από χρόνια.

Αυτήν την άποψη καταθέτει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του για τη συνέχεια, στοιχείο που είναι απαραίτητο «για να βγει η σεζόν», καθώς με όλα όσα έχουν δει τα μάτια τους τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Κύριό τους «όπλο», όπως σημειώνει, είναι οι χαμηλές τιμές, για τα δεδομένα της εποχής, που κατά κύριο λόγο έχουν κρατηθεί σε λογικό επίπεδο.

«Φέτος προβλέπεται να είναι ένα πολύ καλό καλοκαίρι για τον κλάδο μας, αλλά και κυρίως και για την περιοχή μας. Σ’ αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο και το γεγονός πως οι τιμές μας είναι χαμηλές εν συγκρίσει με τα δεδομένα της εποχής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Στο μεγαλύτερό τους ποσοστό έχουν παραμείνει στα δεδομένα του 2022, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις βλέπουμε μια άνοδο της τάξης των 5 και 10 ευρώ». Αύξηση, βέβαια, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν εξισορροπεί τα έξοδα που είναι πολλά και χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότερα.

«Η περιοχή μας πιστεύω πως είναι σε φθίνουσα πορεία και δεν έχει εξέλιξη. Γι’ αυτό και προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας σε άλλα οικονομικά μεγέθη, για να είμαστε ανταγωνιστικοί με άλλες περιοχές» λέει και εξηγεί πως οι τιμές στα περισσότερα δωμάτια κυμαίνονται σε μεγάλο ποσοστό από 35 ως 70 ευρώ τη βραδιά, αναλόγως την περιοχή, το μέγεθος, το έτος κατασκευής και τις παροχές.

Για το πώς «κατηγοριοποιούνται» οι επισκέπτες και πώς οργανώνουν τις διακοπές τους, ο κ. Ευσταθίου αναφέρει πως στα παράλια του Αγιοκάμπου, της Βελίκας και της Σωτηρίτσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι κλασικοί παραθεριστές, ενώ στα υπόλοιπα σημεία μέχρι τα Μεσάγγαλα και το Καστρί Λουτρό του Δήμου Τεμπών υπάρχει και ο εμβόλιμος τουρισμός. Εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο μέρος των ξένων τουριστών. Σέρβοι και Πολωνοί κρατούν τα... σκήπτρα.

Ήδη, μάλιστα, από τις 28 Απριλίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό. «Οι Έλληνες με τους ξένους διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όσον αφορά την οργάνωση των διακοπών τους. Οι Έλληνες επειδή έχουμε τη θάλασσα δίπλα μας και είμαστε ένας τέτοιος λαός επιλέγουμε να κανονίσουμε τις διακοπές μας την τελευταία στιγμή. Αντίθετα, οι ξένοι που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στα παράλιά μας ενδέχεται να έχουν κανονίσει τις διακοπές τους από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το 2023 δηλαδή».

Ο κ. Ευσταθίου, βέβαια, υποστηρίζει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα αν δεν είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια η έντονη παρουσία της περιοχής μας σε εκθέσεις μέσω της Περιφέρειας. «Μας στοίχισε που δεν είχαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις που έπρεπε να είμαστε. Αυτό θα φανεί τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Ευελπιστούμε να αλλάξει αυτό με στην πορεία του χρόνου και να επιστρέψει η Θεσσαλία στις εκθέσεις, γιατί έχει σημασία».

Μιλώντας για τις καταστροφές που στοίχισαν αρκετά στον κόσμο των παραλιών, λέει πως με αυτόν τον τρόπο αρκετοί επαγγελματίες ζημιώθηκαν και ίσως να μην έγιναν οι ανακαινίσεις που έπρεπε. «Περιμένουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και Leader και ευχόμαστε να μη μας βγάλουν απ’ αυτά» καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας από σήμερα Τετάρτη και καθημερινά, 11.00 π.μ.-1.00 μ.μ., στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας, θα μπορούν οι έχοντας ενοικιαζόμενα δωμάτια να προμηθευτούν τις κάρτες ενημέρωση πελάτη.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ευσταθίου, πρόκειται για τις κάρτες οι οποίες βρίσκονται ή πίσω από τις πόρτες ή σε κάποιο άλλο εμφανές σημείο, όπου παρέχονται μια σειρά από πληροφορίες για το κατάλυμα, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχει ο πελάτης που μένει στο δωμάτιο.

«Κατά τη γνώμη μας είναι σημαντικό για να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του όσο θα βρίσκεται στον χώρο» σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, προμηνύοντας μια ιδιαίτερα δυναμική καλοκαιρινή σεζόν. Όπως προκύπτει, αυξημένες είναι οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, όπως και τα έσοδα, σε σχέση με την περσινή χρονιά-ρεκόρ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023,

Αναφορικά με τον φετινό Μάρτιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.

Κώστας Γκιάστας, Ελευθερία