Πίσω από το εργαλείο της πιο σύγχρονης τεχνολογίας –τα ίδια έχουν και οι Γερμανοί, είπε ο Αναρμόδιος κ. υπουργός– υπάρχει ένας Ελληνας υπάλληλος, δημόσιος ή ιδιωτικός. Ηταν το ίδιο επιχείρημα που θα μπορούσες να αντιτάξεις στους «προοδευτικούς» όταν είχαν εξεγερθεί κατά της κάμερας σε δημόσιους χώρους. Μην ανησυχείτε, παιδιά. Η εικόνα καταλήγει στα χέρια ενός αστυνομικού, ο οποίος δεν διαφέρει απ’ αυτόν που γυρίζει από την άλλη όταν γίνει κάποιο αδίκημα, για να μην μπλέξει. Κερδισμένα βγήκαν τα ΕΛΤΑ, που τα κατηγορούν ότι δεν παραδίδουν τα δέματα ή τα παραδίδουν με καθυστέρηση. Δεν ξέρω πότε απεστάλησαν τα δέματα στους κυρίους Σόιμπλε και Τόμσεν. Πάντως, έφτασαν στον προορισμό τους. Κερδισμένος βγήκε και ο υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας αρμόδιας για τον έλεγχο των δεμάτων, που είδε ότι οι αποστολείς ήσαν οι κ. Γεωργιάδης και Κικίλιας και δεν αντέδρασε. Απόδειξη ότι τα ταχυδρομεία αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες ως ίσους. Και η αεροπορική εταιρεία που τα παρέλαβε; Αλήθεια, τι έχουν να πουν για την ασφάλειά τους οι επιβάτες της πτήσης που μετέφερε τα δέματα; Μα δεν ήταν και τίποτε σπουδαίο. Είχαν μικρή ποσότητα πυρίτιδος, είπε και πάλι ο Αναρμόδιος. Ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτε.
Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά. Το «σύνδρομο Σόντερς», στην εξιχνίαση της δολοφονίας του οποίου ενεπλάκη η βρετανική αστυνομία με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί ένας από τους μεγάλους μύθους της μεταπολίτευσης, η «17 Νοέμβρη». Ως συνήθως, όταν η μυθοπλασία γίνεται ντοκιμαντέρ απογοητεύει ελαφρώς. Από κει που περιμέναμε κάναν Κροπότκιν ή Νετσάγεφ, κάτι από Ντοστογιέφσκι, προέκυψε η οικογένεια Ξηρού. Τι να κάνουμε; Μήπως τα παιδιά άνοιξαν τα φτερά τους λίγο παραπάνω από όσο τους παίρνει; Διότι για σκεφθείτε αν την υπόθεση των «Πυρήνων» την αναλάβουν Γερμανοί ή Γάλλοι αστυνομικοί; Ηδη η γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνδράμει τους Ελληνες στις έρευνές τους. Θα μου πείτε μας κυβερνούν υπερήφανοι Ελληνες, όχι σαν τους ξενόδουλους του καιρού εκείνου, και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Αναρμόδιος θα φροντίσει να πετάξει τους παρείσακτους έξω από την κουζίνα του.
Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν αποκλείεται να συνδέεται με την επιθυμία του κ. Ρωμανού να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του εν Παρισίοις.
Τάκης Θεοδωρόπουλος (Καθημερινή)