Του ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΧΑΟΥΑΡΝΤ* / THE NEW YORK TIMES * Ο κ. Αλεξάντερ Χάουαρντ είναι ιδρυτής του Civic Texts, µιας διαδικτυακής έκδοσης που επικεντρώνεται στις αναδυόµενες τεχνολογίες, στην ψηφιακή δηµοκρατία και στη δηµόσια πολιτική. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή

Τρία σηµαντικά γεγονότα κλόνισαν τον κόσµο των social media τις τελευταίες δύο εβδοµάδες. Πρώτον, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Πάβελ Ντούροφ, τον δισεκατοµµυριούχο πίσω από τη διαδικτυακή πλατφόρµα Telegram. Στη συνέχεια, ένας δικαστής ανέστειλε την υπηρεσία microblogging X στη Βραζιλία. Αµέσως µετά, ένα οµοσπονδιακό εφετείο στην Πενσιλβάνια έκρινε ότι η µητέρα ενός 10χρονου παιδιού που πέθανε αντιγράφοντας ένα βίντεο ασφυξίας στο Tiktok µπορεί να µηνύσει την υπηρεσία, παρακάµπτοντας µια γενική νοµική ασυλία που επικαλείται εδώ και καιρό. Ενώ κάθε γεγονός από τα παραπάνω πραγµατοποιήθηκε σε διαφορετική χώρα µε τους δικούς της νόµους, όλα µαζί δείχνουν µια ξαφνική αλλαγή στην ισορροπία δυνάµεων µεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών τεχνολογίας. Βρισκόµαστε πιο κοντά στο τέλος της ατιµωρησίας των τιτάνων της τεχνολογίας που εδώ και καιρό απέφευγαν την ευθύνη για τις offline βλάβες και τις κοινωνικές αναταραχές που προκαλούν oι πλατφόρµες οι οποίες δηµιούργησαν τον τεράστιο πλούτο τους.

Στη Γαλλία, ο Ντούροφ κατηγορήθηκε για συνέργεια στην απάτη και στη διανοµή ναρκωτικών και υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών µέσω Telegram, καθώς και για αδυναµία συνεργασίας µε τις Αρχές. Ο Ελον Μασκ, ο οποίος επέκρινε τη σύλληψή του, περιέγραψε επίσης την αναστολή της δικής του πλατφόρµας X από τη Βραζιλία µε αποκαλυπτικούς όρους. Αλλά όπως και στην περίπτωση του Telegram, οι λεπτοµέρειες εδώ έχουν σηµασία. Ενας ισχυρός δικαστής έδωσε εντολή στις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρέσουν περιεχόµενο σε µια προσπάθεια να καταπολεµήσουν τα ψέµατα και την παραπληροφόρηση στο ∆ιαδίκτυο. Οταν ο Μασκ δεν συµµορφώθηκε και έκλεισε τα γραφεία του Χ στη Βραζιλία, ο δικαστής ανέστειλε την υπηρεσία, σε µεγάλο βαθµό χάρη και στην άρνηση του Μασκ να ακολουθήσει τη νοµοθεσία που απαιτεί από ξένες εταιρείες να έχουν νόµιµο εκπρόσωπο στη χώρα. Στην περίπτωση του Tiktok, δικαστήριο στην Πενσιλβάνια έκρινε ότι η εταιρεία θα µπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη, επειδή η αλγοριθµικά δηµιουργηµένη «For You Page» έδειχνε σε παιδιά βίντεο-προκλήσεις µε ανθρώπους που πνίγονται µέχρι να λιποθυµήσουν. Εάν τελικά επικυρωθεί η απόφαση, θα αλλάξει ο τρόπος µε τον οποίο βλέπει η κοινωνία τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των εταιρειών τεχνολογίας. Μια τέτοια αλλαγή µπορεί να εµποδίσει την καινοτοµία, αλλά την ίδια στιγµή θα ενισχύσει τη δηµόσια υγεία και τη δηµοκρατική ακεραιότητα.

Μετά από χρόνια λειτουργίας χωρίς ρυθµιστικές παρεµβολές, οι εταιρείες µέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιµετωπίζουν πιθανή επαναφορά του τρόπου µε τον οποίο τα κράτη χρησιµοποιούν τη δύναµή τους για να ανταποκριθούν στην εµφάνιση κοινωνικών πλατφορµών πλανητικής κλίµακας. Ο 20ός αιώνας προσφέρει έναν οδικό χάρτη για το πώς τα έθνη µπορούν να ελέγξουν νέες βιοµηχανίες στον 21ο αιώνα. Βρισκόµαστε πλέον σε µια εποχή που θεσπίζονται νέα προστατευτικά κιγκλιδώµατα για την προστασία των κοινωνιών. Αυτή είναι µια ευπρόσδεκτη, καθυστερηµένη εξέλιξη.

Η εύρεση της σωστής ισορροπίας µεταξύ της ασφάλειας των χρηστών και της ελεύθερης έκφρασης δεν θα είναι εύκολη. Οι χώρες πρέπει να θεσπίσουν βασικές πράξεις προστασίας δεδοµένων για την κωδικοποίηση των δικαιωµάτων απορρήτου. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν εάν η επέκταση της καθολικής πρόσβασης σε πληροφορίες είναι ένα δηµόσιο αγαθό στο οποίο αξίζει να επενδύσουν, πέρα από τον έλεγχο ενός οποιουδήποτε εκκεντρικού δισεκατοµµυριούχου ή µιας εταιρείας εχθρικής προς τις δηµοκρατικές κυβερνήσεις.

Ο τερµατισµός της εποχής της ατιµωρησίας των κακόβουλων ψηφιακών φορέων εξαρτάται από τη λογοδοσία, αλλά η ∆ικαιοσύνη πρέπει να ρέει µέσω της δέουσας διαδικασίας που παρέχεται από ανεξάρτητους δικαστές.

thessaliaeconomy.gr