Πως βλέπουν σήμερα οι επιχειρηματίες το επιχειρηματικό περιβάλλον; Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των επενδύσεών τους; Τι μπορεί να γίνει από την πλευρά του κράτους ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα να διαδραματίσει το ρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει για την ανάταξη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση;
Φέτος για δεύτερη χρονιά ο ΣΕΒ πραγματοποιεί με τη συνδρομή της MRB την ετήσια έρευνα γνώμης για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τίτλο "Ο σφυγμός του επιχειρείν". Μέσω της έρευνας του ΣΕΒ οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους οπτική, να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να πάρουν θέση προτείνοντας λύσεις.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.
Το Capital.gr με αφορμή την έρευνα, συνομίλησε με έναν γνωστό Θεσσαλό επιχειρηματία που συμμετείχε σε αυτήν, προκειμένου δώσει τη δική του εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα μια δυναμική βιομηχανία που καλείται να επιχειρήσει στην Ελλάδα της κρίσης. Ο κ. Νίκος Λούλης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της Μύλοι Λούλη Α.Ε., ιεραρχεί τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγάλη βιομηχανία και εξηγεί πως αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και τις επενδυτικές αποφάσεις. Καταθέτει την άποψή του για το τι ζητά ένας επιχειρηματίας από το κράτος και απαντά στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση.
- Κύριε Λούλη, ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον για το ελληνικό επιχειρείν σήμερα;
Αυτή τη στιγμή, σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στο σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των επιχειρηματικών κινήσεων. Και βέβαια μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι σαφές ότι δεν μπορεί μια επιχείρηση να έχει σταθερή πορεία.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και ειδικότερα στο χρόνο που χρειάζεται για να εκδοθούν και να τελεσιδικήσουν στα αρμόδια δικαστήρια οι αποφάσεις. Η κοινωνία και κατ΄επέκταση και οι επιχειρήσεις βασίζονται πάνω στο κράτος δικαίου και την εφαρμογή των νόμων. Όταν λοιπόν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, δημιουργείται ζήτημα με την τήρηση των νόμων.
Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα για το επιχειρείν, κατά την άποψή μου, είναι οι συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία γενικότερα γύρω από το εμπόριο και το επιχειρείν και ειδικά γύρω από το φορολογικό πλαίσιο. Οι νόμοι αλλάζουν τόσο συχνά, που δεν μπορούμε ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές.
Συνοψίζοντας, τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα για το επιχειρείν είναι η οικονομική αστάθεια, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία.
- Εάν θα έπρεπε να επιλέξετε μεταξύ ενός χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής και ενός λίγο υψηλότερου συντελεστή φορολογίας που όμως θα ήταν σταθερός για ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα πχ 10 ετών, εσείς τι θα επιλέγατε;
Θα σας απαντήσω λίγο διαφορετικά. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ως επιχείρηση να πληρώσουμε υψηλότερο φόρο αρκεί αυτός ο φόρος να ισχύει στην πράξη για όλους. Ξέρετε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη φορολογική σταθερότητα είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Αυτό το βλέπουμε και στη δική μας επιχείρηση. Όταν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που καταφέρνουν και περνούν "κάτω από το ραντάρ" των ελέγχων και των φορολογικών μηχανισμών, τότε δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπό την έννοια αυτή σας απαντώ ευθέως ότι ναι ένας σταθερός φορολογικός συντελεστής βοηθά πολύ ώστε να γνωρίζει μια επιχείρηση τι έχει να περιμένει μπροστά της. Ωστόσο εάν δεν ισχύει για όλους, τότε απλά δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή.
- Θέλετε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα για το πως επηρεάζεται η επιχείρησή σας στην καθημερινή της λειτουργία από τα εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον;
Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα. Το πιο πρόσφατο έχει να κάνει με τα capital controls. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε στην επιχείρησή μας έχουμε ξένους επενδυτές, funds που είχαν επενδύσει προ κρίσης. Αυτοί οι επενδυτές λοιπόν σήμερα είναι αδύνατον να πάρουν τα μερίσματά τους. Και διερωτάται κανείς, πως μπορεί να μιλάμε διαρκώς για την ανάγκη να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια και επενδυτές, όταν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάτι τόσο απλό, όπως το να πάρουν πίσω τα χρήματα από τα μερίσματά τους, όσοι έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Να σας φέρω ένα ακόμη παράδειγμα. Πρόσφατα θέλαμε να εξασφαλίσουμε μία χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Δυστυχώς κολλήσαμε και πάλι στα capital controls, αφού δεν ήταν σαφές πόσο εύκολα θα μπορούσαν οι δανειστές να εισπράξουν πίσω τους τόκους και τα κεφάλαιά τους. Η επιβολή των capital controls λοιπόν είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα, με ορατές επιπτώσεις στις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.
- Τι θέλει σήμερα ένας έχει επιχειρηματίας από το κράτος;
Θα επαναλάβω την ανάγκη για διασφάλιση της οικονομικής αλλά και της φορολογικής σταθερότητας. Από εκει και πέρα είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ο σωστός έλεγχος της αγοράς. Δυστυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δε λειτουργούν επαρκώς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους φορολογικούς μηχανισμούς αλλά επιπλέον και στους μηχανισμούς εποπτείας των αγορών, εφαρμογής τη νομοθεσίας, κλπ. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ενώ στα λόγια όλοι θέλουν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, στην πράξη οι επιχειρήσεις συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα.
- Είστε αισιόδοξος; Εκτιμάτε ότι τη χώρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση και με ποιο τρόπο;
Θα ήθελα να πω ότι είμαι αισιόδοξος αλλά προσωπικά εκτιμώ ότι η χώρα πρέπει να υπερβεί πολλές δυσκολίες για να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της οικονομίας στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότεροι. Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλα πολλά θέματα όπως οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας του κράτους, προβλήματα στην εκπαίδευση, συνεχή αλλαγή στρατηγικής και πολλά άλλα. Η χώρα μας για να μπορέσει να σταθεί αυτοδύναμα και ουσιαστικά στα πόδια της πρέπει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα ουσιαστικά. Εκτιμώ λοιπόν ότι η έξοδος από την κρίση θα πάρει αρκετό χρόνο.
- Ποιο είναι το κίνητρο σας για την συμμετοχή στην έρευνα του ΣΕΒ;
Ο ΣΕΒ επιτελεί ουσιαστικό έργο, καταγράφοντας και ιεραρχώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι επιχειρήσεις. Επίσης γίνεται πολύ καλή δουλειά στο να επικοινωνηθούν αυτά τα προβλήματα αλλά και οι προτάσεις πολιτικής για την επίλυσή τους, στο κοινό και σε όλους τους θεσμικούς φορείς.
Οπότε για εμάς, τις επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να παρέχουμε στο ΣΕΒ πρωτογενή πληροφόρηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Πιστεύω ότι η χώρα μας δεν έχει έλλειμμα δημιουργικού δυναμικού και ιδεών. Εάν λοιπόν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τότε μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αξιοποιηθεί αυτό το δημιουργικό δυναμικό. Κλείνοντας, λοιπόν, θεωρώ ότι ο ΣΕΒ είναι το κατεξοχήν όργανο που αντιπροσωπεύει την επιχειρηματικότητα και ως εκ τούτου μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Χάρης Φλουδόπουλος (Capital.gr)