Η γέννηση της Candia Bank στην Κρήτη (ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι της ονοματοδοσίας)  με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας και της Συνεταιριστικής Χανίων έχει δημιουργήσει πυρετό διεργασιών στον ευρύτερο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών.

Δεν έχουν μείνει πλέον πολλές και η πλειοψηφία έχει προβληματάκια με την υποκεφαλαιοποίηση και τα περίπου 400 εκατ. Ευρώ κόκκινων δανείων.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας και μαζί με την Ηπείρου έχουν μείνει όρθιες εξυπηρετώντας την τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα .

Η Τρ. Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ εκεί στον Έβρο (πρώην Δράμας) έχουν βρει κάποια Ρωσικά και βαλκανικά κεφάλαια και φυτοζωούν με εμβάσματα κι διασυνοριακές εξυπηρετήσεις.

Υπάρχει σοβαρό θέμα, αν η κυβέρνηση, θέλει πλέον τον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών ζωντανό και αν τον θέλει θα πρέπει να βρει ένα τρόπο τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων τους με όρους που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα τους…

Αυτές τις μέρες γίνονται πολλές συσκέψεις για το θέμα τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην περιφέρεια…

Θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις….

Ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα

Σταϊκούρας και Στουρνάρας πιέζουν τις συστημικές τράπεζες να πάρουν περισσότερο ρίσκο και να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Τα λόγια εξαντλήθηκαν και η απόφαση της κυβέρνηση είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα.

Αν οι 4 δεν τολμούν, μικρότερες περισσότερο ευέλικτες και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες ίσως τολμήσουν τώρα να πάρουν τα μερίδια αγοράς που χρειάζονται.

Η Optima το κάνει ήδη αλλά δεν αρκεί.

Η Candia Bank θέλει αλλά δεν …γεννήθηκε ακόμη.

Η Attica Bank έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της…

Η Τραπεζική μας αγορά ιδιαίτερα στην περίοδο που θα κινητοποιηθούν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται περισσότερους τραπεζικούς παίκτες, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και υψηλότερη διάθεση για ανάληψη πιστωτικού κινδύνου.

Όλα θα γίνουν με τη βοήθεια των αλλοδαπών τραπεζικών δυνάμεων…

the Wiseman (mononews.gr)