Πως αλλάζουν οι καιροί. Κάποτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προκαλούσαν αναφυλαξία στον Αλέξη Τσίπρα. Προτιμούσε να ανεβαίνει σε τρακτέρ, να μπαινοβγαίνει σε συνεταιρισμούς, αλλά σε ιδιωτικά «μαγαζιά» δεν πάταγε το πόδι του. Ούτε στην Θεσσαλία τον είδαμε ποτέ να πλησιάζει σε επιχείρηση που δεν είχε συλλογική ιδιοκτησία.

Τούτων δοθέντων η εικόνα του πρωθυπουργού στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε τα «Πλαστικά Θράκης» και την θυγατρική της «Θερμοκήπια Θράκης», έχει ξεχωριστή σημασία.

Συμβολίζει την αρχή του τέλους μιας εποχής για την κυβερνώσα αριστερά, η οποία έβλεπε τον επιχειρηματία ως εχθρό της κοινωνίας και όχι ως τον άνθρωπο που μοχθεί να συντηρήσει μια επιχείρηση ο πλούτος της οποίας τροφοδοτεί όχι μόνο την τσέπη του ιδιοκτήτη αλλά θέσεις εργασίας και φόρους για το κράτος.

Η αθόρυβη στροφή που συντελείται από την πλευρά του πρωθυπουργού έναντι της επιχειρηματικότητας, προϊόν ωρίμανσης στην κυβερνητική πραγματικότητα, παραμένει πάντως ακατάληπτη για ένα μεγάλο μέρος του κόμματος. Εκεί οι ιδεολογικές σταθερές άλλα προστάζουν.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ρότα και δείχνει να αντιλαμβάνεται το αυτονόητο, ότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις προκοπή δεν υπήρξε σε καμμιά χώρα του κόσμου.

Ας ελπίσουμε η επίσκεψη Τσίπρα στα «Πλαστικά Θράκης» να μην είναι μόνο φωτογραφίες στο πρωθυπουργικό twitter, αλλά να συνοδευτεί και από μια πολιτική που θα φέρει καλύτερες μέρες στην επιχειρηματική κοινότητα του τόπου. 

Κώστας Τόλης