@ Ούτε στις καυκάσιες χώρες, εκεί που κάποιοι ολιγάρχες κατέχουν και κυβερνητικά αξιώματα, δεν συναντάς συμπεριφορές σαν του Αυγενάκη. Ο άνθρωπος μας έδειξε ότι ζει σε άλλες εποχές, απλώς άργησε να αποκαλυφθεί…
# Ίσως όχι ακριβώς, καθώς είναι ο ίδιος που η κυβέρνηση είχε στείλει στη Θεσσαλία για να εξευμενίσει τους πλημμυροπαθείς και να σώσει εκλογικά τον Αγοραστό που είχε αρχίσει να βυθίζεται στα νερά των πλημμυρών…
* Ο Αυγενάκης είχε δώσει και τότε δείγματα της …ευγενούς φυσιογνωμίας του απειλώντας τους αγρότες ότι αν δεν ψηφίσουν τον κυβερνητικό περιφερειάρχη δεν θα πάρουν αποζημιώσεις.
& Φυσικά με όσα έκανε δεν δυσκολεύτηκε να αποτελειώσει τον Αγοραστό. Από την επομένη δε των περιφερειακών εκλογών άρχισε να τρέχει πίσω από τον Κουρέτα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον νέο περιφερειάρχη. Μέχρι τεστ FoodOxys πήγε και έκανε στο εργαστήριο του καθηγητή… Και όμως, αυτός ο τύπος χόρτασε υπουργικές θέσεις, αλλά για το μόνο που θα τον θυμόμαστε είναι ότι κοπάνησε με το ακουστικό του τηλεφώνου τον υπάλληλο του αεροδρομίου. Αυτοί που τον ανέδειξαν στα κυβερνητικά αξιώματα ας επωμιστούν και το πολιτικό κόστος…
Τι να κάνει και η Ελευθερία, μεταξύ των άλλων καθημερινών της υποχρεώσεων είναι αναγκασμένη να ικανοποιεί και τις (φωτογραφικές) ανάγκες των θαυμαστών της. Ειδικά τώρα που είναι ελεύθερο πουλί…
Έντεκα χρόνια
Έχει γίνει ανέκδοτο η προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας, εδώ και πολλά χρόνια, να θέσει κανόνες παιχνιδιού στον ιατρικό τουρισμό - έναν τομέα όπου η Θεσσαλία ξεχωρίζει. Διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν το πιο βασικό θέμα αυτής της ιδιαίτερης αγοράς: να δημιουργήσουν ένα μητρώο, όπου θα είναι καταχωρημένοι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, από τις κλινικές, μέχρι τους ιδιώτες γιατρούς. Στην πρώτη προσπάθεια, το 2013, το έργο αυτό ανατέθηκε στον ΕΟΠΥΥ. Έντεκα χρόνια μετά το έργο δεν …έχει ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία αναθέτει τώρα την δημιουργία του μητρώου στο υπουργείο Τουρισμού. Τι έκανε επί 11 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ; Έκανε ότι γούσταρε είναι η απάντηση, μήπως πρόκειται να λογοδοτήσει;
Σκούριασε και σκοτείνιασε η γέφυρα στον Αγιόκαμπο, γνωστή και ως γέφυρα Καλατράβα καθώς βασίζεται στο στατικό μοντέλο της γέφυρας που κατασκεύασε ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ της Σεβίλλης. Μόνο που η γέφυρα στον Γουαδαλκιβίρ συντηρείται κανονικά. Αν ο Καλατράβα δει την δική μας, στοn Αγιόκαμπο, θα στείλει μπουλντόζα…
Σεισμοί και μπετά
Χτυπάμε ξύλο αλλά πόσο σαφής πρέπει να γίνει ο (θεσσαλός) σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς για τους κινδύνους που διατρέχει η Θεσσαλία από τους σεισμούς; Μας θύμισε μάλιστα ότι η Λάρισα κάθεται πάνω σε ρήγμα έντεκα χιλιομέτρων: “Το θεωρώ εγκληματικό όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Οι δικές μας οι πόλεις, είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυόροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου”. Τι κι αν τον κρούει …
Σεξισμός …
Oσο κι αν κάποιοι επιμένουν, τα λογοτεχνικά έργα δεν αλλάζουν. Η «Μεγάλη χίμαιρα» θα παραμείνει γραμμένη όπως γράφτηκε από εκείνον που γράφτηκε, σημειώνει ο Άρης Αλεξανδρής στην Καθημερινή με αφορμή τη διαμάχη για τον …σεξισμό του Καραγάτση. Η έννοια της «επαναπλαισίωσης» στην πραγματικότητα δεν αφορά τα έργα, αλλά εκείνους που τα διαβάζουν. O,τι αλλάζει είμαστε εμείς. Είναι λογικό, επομένως, να ξενίζει κάποιους η ρετρό ανδρική ματιά στον γυναικείο ψυχισμό και η μονοδιάστατη, στερεότυπη πια, ανάγνωση της σεξουαλικότητας· είναι λογικό οι λογοτεχνικοί τρόποι και οι ηθικοί στοχασμοί που συνάρπαζαν το αναγνωστικό κοινό του προηγούμενου αιώνα να έχουν πλέον απομυθοποιηθεί, να προκαλούν ανία ή και αποστροφή…
By Kostas Tolis
*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)
Copyright Kosmos newspaper, Larissa