Η πέστροφα και οι τουρίστες, ο Τύπος και οι αγωγές, και η …πέτρα στο «Μακεδονία»

Η πέστροφα και οι τουρίστες, ο Τύπος και οι αγωγές, και η …πέτρα στο «Μακεδονία»

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Για τον Ανδρουλάκη ήταν μια μεγάλη νίκη. Κατάφερε να κρατήσει μια σημαντική διαφορά στον πρώτο γύρο από τον Χάρη Δούκα, που αρχικά φαινόταν να έρχεται με πολλή φόρα για να... σώσει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, ενώ στον δεύτερο μετέτρεψε την αναμέτρηση σε υγιεινό περίπατο, κατοχυρώνοντας μια διαφορά σχεδόν 20 μονάδων (59,92% έναντι 40,08%).

To θέμα είναι τι θα αλλάξει… Όλοι αναγνωρίζουν πάντως ότι υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ: τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ολοταχώς επιστρέφει στις ημέρες του 3%, ίσως ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ να έχουν μια ιστορική ευκαιρία…

 # Μια δική της ξεχωριστή προίκα θα αποκτήσει σύντομα η εστίαση στην Καλαμπάκα. Πέντε Έλληνες σεφ θα ετοιμάσουν από μια αποκλειστική συνταγή, με τρούφες και μανιτάρια, για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Καλαμπάκας. Οι “Μετεωρίτικες” συνταγές θα προκύψουν από καταξιωμένους μάγειρες και θα αποτελέσουν προϊόντα συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας  και του τοπικού Δήμου. Γαστριμαργικός τουρισμός στη σκιά των βράχων …

 Κι όμως κάτι υπάρχει

Στην κατεδάφιση του παλιού ξενοδοχείου Μακεδονία, στην οδό Πολυκάρπου, και την πιθανότητα να βρέθηκαν αρχαιότητες αναφερθήκαμε εκτενώς, φιλοξενώντας και την άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας η οποία απάντησε ότι ήταν εκεί και δεν είδε κάτι.

Όμως υπάρχει εξέλιξη και μάλιστα με φωτογραφικό ντοκουμέντο. Ο πρώην πρόεδρος του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου έκανε την παρακάτω ανάρτηση για το Μακεδονία:  «Η κατεδάφιση ενός κτιρίου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λάρισας (φρούριο) θα πρέπει να καθιστά τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού σε πλήρη εγρήγορση καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατά τις εργασίες θεμελίωσης του νέου κτιρίου να αποκαλυφθούν σημαντικότατα ευρήματα. Ελπίζω ως εκ τούτου να καταγραφεί, να αξιολογηθεί  και να διασωθεί το μεγάλο μαρμάρινο δομικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε και να το δούμε τοποθετημένο εκεί από όπου αποσπάστηκε. Παραθέτω φωτογραφία στα σχόλια».

Με άλλα λόγια υπάρχει εύρημα το οποίο αποκαλύφθηκε κατά την κατεδάφιση. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, εξέχει από τα θεμέλια γειτονικού σπιτιού και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί γιατί ενδέχεται να πέσει το σπίτι. Περιμένουμε την απάντηση των αρχαιολόγων…

Επιδεικτικά …

Εκδήλωση με θέμα "Εφημερίδες 2025", διοργάνωσε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στον χώρο του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε για να απευθύνει χαιρετισμό και ο λογιστής – διευθύνων την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ως επικεφαλής του Συνδέσμου Περιφερειακού Τύπου. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη σειρά των επισήμων, σηκώθηκε και αποχώρησε επιδεικτικά η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. « Φεύγω, πρέπει να πάω στην ΕΣΗΕΑ, έχουμε να συζητήσουμε για τις καταχρηστικές αγωγές» είπε σκωπτικά.

Οι καταχρηστικές αγωγές (Slapps) προβληματίζουν έντονα τους ανθρώπους του Τύπου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Μαρινάκης, στην ίδια εκδήλωση, υποσχέθηκε να φέρει νόμο για την καταπολέμηση αυτής της φάμπρικας. Ο Μιχαλόπουλος είναι αυτός που σε συνεργασία με τον δικηγόρο Ευθυμίου (μέλος του Δ.Σ. της Ελευθερίας) κατέθεσαν αγωγές σε περισσότερους από δέκα δημοσιογράφους και ΜΜΕ γιατί αναδημοσίευσαν ανάρτηση του Γιώργου Δημητρακόπουλου για τα κληρονομικά θέματα της εφημερίδας. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς, έβγαλε μέρος του προσωπικού της εφημερίδας σε εκ περιτροπής εργασία αφήνοντάς τους με μισό μισθό…

 @ Η κατανάλωση φέτας στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πολύ στη χώρα μας. Η Ελλάδα έτρωγε περίπου 80.000 τόνους φέτας ετησίως και εξήγαγε 40.000. Η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί: Μόλις 30.000 τόνοι τρώγονται εντός της χώρας και περίπου 90.000 τόνοι εξάγονται. Οι  Έλληνες την έχουν περιορίσει καταναλώνοντας κυρίως λευκό τυρί που είναι φθηνότερο. Πάλι καλά κι έτσι, έρχεται και κανένα φράγκο στη χώρα…

Μοναδικά από κάθε άποψη τα εγκαίνια που πραγματοποίησε η Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Κύπρο για το νέο εργοστάσιο της. Είναι το 8ο κατά σειρά της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας και θα τροφοδοτεί με χαλλούμι την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η διοίκηση της εταιρείας προσκάλεσε και φιλοξένησε στο νησί εκατοντάδες άτομα, από όλο το φάσμα της αγοράς, φροντίζοντας να γίνουν ακόμα και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Μεγαλονήσου.

Στη φωτογραφία παρέα θεσσαλών υπουργών και δημοσιογράφων στα εγκαίνια. Από αριστερά Δημήτρης Παπαστεργίου (υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Βασίλης Αλεξίου (trikalavoice.gr), Xρήστος Μπεχλιβάνος (larissanet.gr), Χρήστος Κέλλας (υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης), Bασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ), Κώστας Τόλης (υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ελληνικά Γαλακτοκομεία “ΟΛΥΜΠΟΣ”), Κώστας Αργυρούσης (ράδιο Ζυγός), Ανδρέας Γιουρμετάκης (onlarissa.gr) και Βαγγέλης Βουλάγκας (tinealarissa.gr).

Πέστροφες

Το χιούμορ του Νίκου Ράπτη, συμβούλου του Κουρέτα, είναι ξεχωριστό καθότι εμπεριέχει το στοιχείο της βλάχικης πολυπραγμοσύνης αναμεμειγμένο με αγγλικό φλέγμα.

Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη - σύμβουλος Τουρισμού του περιφερειάρχη-, είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει το βράδυ του Σαββάτου, όταν, στο περιθώριο της γιορτής Τρούφας στην Καλαμπάκα, συζήτησε το θέμα του ιχθυογεννητικού σταθμού πέστροφας στον Ασπροπόταμο (Κουκουφλί) ο οποίος καταστράφηκε από τον Daniel.

«Όταν τον ξαναφτιάξουμε θα προβάλλουμε το ψάρεμα της πέστροφας ανά τον κόσμο, ακόμα και μέσα από τις ξένες πρεσβείες. Πιστεύω ότι πολλοί θα έρθουν να ψαρέψουν στα ορεινά της Θεσσαλίας, θα τους αρέσει η εμπειρία έστω και αν δεν πιάσουν ούτε ένα ψάρι» είπε η Τσόκλη όντας κοσμογυρισμένη.

Αν έρθουν δεν θα υπάρχει πρόβλημα, το θέμα με τα ψάρια λύνεται, θα τα εκπαιδεύσουμε να τσιμπάνε», είπε ο Ράπτης.

«Με ποιον τρόπο;» ρώτησε με έκδηλη απορία η αθηναία δημοσιογράφος.

«Θα τα αφήσουμε δέκα μέρες νηστικά στις δεξαμενές του ιχθυοτροφείου και όταν εμφανιστούν οι πρώτοι τουρίστες, θα τα αμολήσουμε…» της εξήγησε!...

 # Μαζί με τα άλλα προβλήματα ο Μαμάκος καλείται τώρα να βρει και λεφτά, καθώς ο Δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2023, μπήκε μέσα (onlarissa.gr, Απόστολος Ράϊδος). Και όταν λέμε μπήκε μέσα μιλάμε για ζημιά 3,2 εκ. ευρώ (έσοδα 73 εκ., έξοδα 76,2 εκ.). Χρειάζεται ψαλίδι στις δαπάνες, και αναζήτηση νέων εσόδων …

 @ «Εγώ αυτά είχα να πω» είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του πακέτου των νέων έργων, την Τετάρτη, στον Δήμο Πύλης, «εκτός αν θέλει να προσθέσει κάτι ο δήμαρχος» έσπευσε να συμπληρώσει. Έμπλεος συγκίνησης ο δήμαρχος Μαράβας από τον πρόωρο μποναμά Κουρέτα, πήρε το μικρόφωνο και αναφώνησε: «Τι να πω εγώ μετά από όλα αυτά… παλαμάκια όλοι!».

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa

 

Facebook Like
Tο thessaliaeconomy.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.